Pchjongjang slíbil, že začne s procesem jaderného odzbrojování

Severní Korea tak vrátila míček na americkou stranu a jihokorejskému prezidentovi se podařilo oživit dialog se severním sousedem.

Představitelé obou korejských států, Mun Če-in a Kim Čong-un, se také dohodli na postupu ohledně rozdělených rodin, společně se budou ucházet o pořádání Olympiády v roce 2032 a plánují přeshraniční dopravní síť.

Pchjongjang vrátil míček na americkou stranu. Pozval mezinárodní jaderné inspektory k průběžnému sledování demontáže testovacích zařízení a odpalovacích ramp a tvrdí, že uzavře hlavní jaderný komplex v Jongbjonu – samozřejmě v závislosti na krocích, které učiní Spojené státy.

Zdá se tedy, píše Asia Times, že prezident Mun zabodoval a vrátil proces jaderného odzbrojování na jednací stůl. Navíc byla oznámena celá řada vnitrokorejských iniciativ.

Předseda Kim při společném sezení s prezidentem Munem uvedl, že se dohodli, že Korejský poloostrov bude zemí míru bez jaderných zbraní.

Kim také oznámil, že v brzké době navštíví Soul, což by byl skutečný milník. Dva z předchozích summitů se konaly v Pchjongjangu, další v „modrých budovách“ Panmunjomu v demilitarizované zóně na hranici.

Jiná část dohody – a další „bomba“ – se týká letní olympiády v roce 2032, obě země se budou o její pořádání ucházet společně. Mezinárodní olympijský výbor, vzhledem k obrovským nákladům na pořádání Olympiády, preferuje spojené síly několika zemí.

Pod dohledem Červeného kříže se také uskuteční videokonference pro rozdělené rodiny a na náklady Jižní Koreje bude obnoveno (od roku 2008 nepoužívané) místo jejich setkávání v severokorejských Diamantových horách.

Jednání s Kimem se zúčastnili i zástupci byznysu, například Samsungu či LG.

Prezident Trump zatím v tweetech dával najevo uspokojení ze schůzky obou prezidentů. S Kimem očividně navázal pozitivní vztah, přesto došlo ke zrušení Pompeovy návštěvy v Pchjongjangu kvůli nedostatečnému pokroku v oblasti jaderného odzbrojení.

Očekává se, že při příležitosti Valného shromáždění OSN se Mun setká s Trumpem, který údajně Muna označil za „hlavního vyjednavače“ mezi ním a Kimem.

Mnohé závisí na postoji USA, zatím převládá mírný optimismus. Panuje dobrá nálada a pozitivní atmosféra, říká další z expertů na Severní Koreu, ale je tu ještě hodně práce, než dojde ke skutečnému jadernému odzbrojení.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.