Pákistán hledá záchranu u MMF, protože Saúdové odmítli pomoci

Vláda zahájila rozhovory s MMF, protože se snižují devizové rezervy Pákistánu díky hospodářské krizi v zemi.

Pákistán usiluje o finanční pomoc z MMF, protože jeho devizové rezervy se snižují, napsaly Financial Times (vydání 9/10/2018). Premiér se rozhodl pro rozhovory s MMF, aby země odvrátila finanční problémy. Program má zajistit stabilizaci a oživení k překonání finanční krize. Zdá se, že ve hře je největší záchranný program v historii země, obnášející 12 mld. dolarů.

Premiér se ovšem snažil o jiná řešení, nechtěl se obrátit na MMF. Jenže minulý týden odmítla pomoci Saúdská Arábie, tedy odmítla posunout platby za ropu a to napíná finance Pákistánu.

MMF varoval, že globálně viděno se ve světové ekonomice kumulují rizika, růst je podporován neudržitelnými politikami a globální kooperace je oslabena rostoucím nacionalismem.

Zpráva MMF tvrdí, že pozitivní vlivy pomalu vyprchávají a že finanční trhy nereflektují dostatečně rostoucí rizika ve světové ekonomice.

MMF kritizoval USA, i když je to největší podílník. Trumpova administrativa si vysloužila kritiku za cla a snížení daní na vrcholu ekonomického cyklu. Pokud bude navíc Trump pokračovat v obchodní válce s Čínou, pak se americká ekonomika poškodí sama, jedno procento z americké ekonomiky a půl procenta u té globální.

Trumpova fiskální politika byla navíc označena na neudržitelnou. USA by se měly koncentrovat na udržitelnou úroveň veřejného dluhu. Procyklický stimul, tvrdí MMF, který přispívá k nárůstu globálních nerovnováh a zvyšuje rizika jak pro americkou, tak pro světovou ekonomiku, by měl být odstraněn.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.