Skotsko s nezávislostí spěchat nemůže

Brexit posiluje zájem o nezávislost Skotska, ale zároveň nezávislost značně komplikuje.

Skotští nacionalisté chtějí zůstat v EU a odejít z Velké Británie, ale nic z toho ještě není na stole, píše se v článku časopisu The Economist (13/10/2018). Nicola Sturgeonová, lídryně Skotské národní strany (dále SNS) a premiérka Skotska, na každoroční stranické konferenci strany podpořila druhé referendum o podmínkách Brexitu. A Ian Blackford, lídr strany ve Westminsteru, slíbil, že strana bude dělat v parlamentu maximální obstrukce v případě, že konzervativní vláda nebude brát na skotské požadavky na měkký Brexit ohledy. Sturgeonová zašla ale ještě dál: podle ní se musí jakýkoliv zvláštní režim pro Severní Irsko týkat také Skotska.

S ohledem na nezávislost Skotska byla Sturgeonová umírněnější, přislíbila delší proces a hovořila o pragmatismu. Je třeba přesvědčit ty, kdo o nezávislosti zatím přesvědčeni nejsou.

Brexit je dobrou možností: 62 % Skotů volilo pro možnost zůstat v EU, ovšem Skotsko odejde, protože si to přejí voliči v Anglii. A podle výzkumů by nezávislost v hlasování nyní podpořila jen těsná většina voličů, a to v případě Brexitu bez dohody. Někteří ve straně chtějí další referendum co nejdřív.

Vedení strany je ale opatrné. Jen těsná většina znamená přílišné riziko. Vedle toho čelila strana v nedávné minulosti dost porážkám díky vlastním chybám. Brexit na jednu stranu vede Skoty k většímu zájmu o nezávislost, jenže zároveň je mnohem složitější jí dosáhnout. SNS chce, aby země zůstala na jednotném trhu a v celní unii s EU, což by ale zkomplikovalo její vztahy s Anglií, která chce obojí opustit. A představa, že pro Skotsko budou platit severoirské výjimky (pokud se dohodnou), je jenom utopie. V případě Severního Irska jde o to udržet křehký mírový proces. Dokud podpora pro nezávislost výrazně nenaroste, není pochod k nezávislosti možný. Další referendum je tak v nejbližší budoucnosti mimo hru. V roce 2021 navíc čekají Skotsko volby, a pokud v nich SNS ztratí většinu pro nezávislost, žádné referendum nebude.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.