Švédsko stále hledá vládu, další pokus je na sociální demokracii

První pokus o vládu pod vedením Umírněných se nezdařil. Druhý pokus padl na bývalého socialnědemokratického (a nyní úřednického) premiéra Stefana Löfvena.

Předseda švédské sociální demokracie a premiér současné úřednické (udržovací) vlády Stefan Löfven dva týdny na sestavení švédské vlády. Löfven dostal pověření od předsedy švédského parlamentu potom, co se první pokus o zformování vlády pod vedením strany Umírněných nepodařil.

Švédsko čelí po nerozhodných zářijových volbách poměrně nezvyklé situaci, která komplikuje vytvoření většinové vlády. Mezi dvěma velkými volebními bloky, středolevým a středopravým, je rozdíl jen jednoho hlasu. Mezi nimi stojí krajně pravicová strana Švédští demokraté, která skončila ve volbách na třetím místě.

Löfven k situaci řekl, že nebude možné dojít k rychlým výsledkům, počítá s tím, že bude o koalici jednat se všemi mainstreamovými stranami, s výjimkou Švédských demokratů. Předseda parlamentu má celkem 4 pokusy na sestavení vlády, pokud ani poslední nevyjde, musí do tří měsíců vyhlásit předčasné volby.

Ilustrační obrázek: Autor – SPÖ Presse und Kommunikation – 43. Bundesparteitag der SPÖ, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37824147

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.