Dojde ke zkrocení prince Mohameda bin Salmána?

Impulzivní rozhodnutí a případ Chásakdží znamenají, že korunní princ je pro západní spojence příliš rizikový.

Financial Times dle svých zdrojů uvádějí, že churavý král Salmán chce prý pravomoci svého syna poněkud „omezit“. Západní svět vnímá korunního prince jako bezohledného člověka posedlého mocí, který má ambice nejen ve svém regionu. Navzdory všem problémům ale zřejmě nedojde ke zpochybnění jeho statutu korunního prince.

Princ Mohamed učinil řadu impulzivních rozhodnutí, od únosu libanonského premiéra přes krvavou válku v Jemenu k bojkotu Kataru a nyní i zavraždění novináře Chásakdžího, takže se pro západní spojence stal rizikem. Ti na něj původně vsadili jako na regionálního hráče, který navíc pomůže se zadržováním Iránu.

Král Salmán už se postavil proti plánům Bílého domu pro Blízký východ, které korunní princi nadšeně podpořil. Prý jsou příliš tvrdé vůči Palestincům.

Západní spojenci budou nyní chtít využít oslabení Mohameda a vynutit si ústupky ohledně války v Jemenu a ukončení blokády Kataru. FT uvádějí, že USA prý tlačí na ukončení již tři roky trvající války, která v Jemenu způsobila humanitární katastrofu.

FT uvádějí i informaci z kruhů saúdské rodiny, kde prý existuje skupinka, která se chce korunního prince zbavit, neboť svým počínáním ohrozil globální postavení království. Je patrné, že v královské rodině panují velké obavy z toho, že by se MbS měl stát králem, padají i návrhy nedovolit jeho nástupnictví, až král Salmán zemře.

I když Saúdové nejprve popírali, že by měli s vraždou novináře Chásakdžího cokoliv společného, nakonec došlo k zatčení 18 podezřelých, dva blízcí poradci prince byli propuštěni. Západní spojenci ale mají strach, že sám princ zůstane silný, protože „se ujal“ velmi mnoha funkcí, včetně ozbrojených složek a tajných služeb. Není ani jasné, kdo by MbS případně nahradil, již dříve totiž z pozice korunního prince odstranil bin Najefa, kterému Američané důvěřovali a který se zaměřoval na boj proti terorismu.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Jim Mattis (170316-D-SV709-069) [Public domain], via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.