Íránské námořnictvo poslalo do Perského zálivu válečnou loď

Jako reakci na rostoucí napětí mezi Íránem a USA se nyní v Perském zálivu pohybuje „neviditelný“ íránský torpédoborec.

Íránské námořnictvo vpustilo do Perského zálivu vlastní torpédoborec, který údajně umí být neviditelný před radary. Torpédoborec Sahand, jehož uvedení do flotily přenášela státní televize, má přistávací plochu pro helikoptéry a disponuje řadou zbraní např. raketami země-vzduch. Torpédoborec se také umí maskovat.

Jedná se o reakci Íránu na rostoucí napětí s USA. USA kromě toho, že se stáhly z íránské jaderné dohody, chtějí snížit íránské exporty ropy na nulu. Íránci ale tvrdí, že pokud nebudou moci exportovat ropu, pak ani nikdo jiný – což se týká klíčového bodu Perského zálivu, Hormuzského průlivu.

Írán měl svůj první domácí torpédoborec až v roce 2010, stal se součástí programu obnovení námořnictva, protože jinak lodě byly staré, ještě z dob před Islámskou revolucí a často americké.

Írán má obrovský domácí zbrojní průmysl, i kvůli sankcím a embargům, které znamenají, že nemůže dovážet zbraně ze zahraničí. Írán prý plánuje Sahand a další lodě poslat na misi do Venezuely.

Nejvyšší ajatolláh Chamejní uvedl, že Írán musí navýšit své vojenské schopnosti i připravenost, aby zastrašil nepřítele.

Íránské námořnictvo rozšiřuje svůj dosah, mělo lodě v Indickém oceánu i v Adenském zálivu, aby íránské lodě byly chráněny před somálskými piráty.

Už v roce 2016 z Íránu zazněly úvahy o vytvoření námořní základny v Jemenu či Sýrii. Takové kroky by možná měly pro Írán vojensky větší cenu než jaderná technologie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.