Rusko bude dominovat evropskému plynu další dvě dekády

Bloomberg. Evropa se chce odpoutat od ruského zemního plynu od doby snížení dodávek svého souseda během mrazivého počasí v roce 2009. A téměř dekádu poté je vidět, že ještě nikdy nebyla na Rusku více závislá.

Ruský státem ovládaný monopol Gazprom dodal do EU minulý rok rekordní objem plynu a tvoří asi 34 % celkové spotřeby EU. Rusko zůstane největším zdrojem nabídky až do roku 2035, říká Royal Dutch Shell, čímž slaďuje svůj postoj s BP.

Zákonodárci EU vsadili na diverzifikaci dodávek zkapalněného zemního plynu, který by z USA dodávaly tankery. V USA minulý rok produkce plynu prudce vzrostla. Ale dodávky se zatím nerealizovaly, neboť zde nejsou smlouvy a mimo Evropu jsou také vyšší ceny. Celkově vzato, dodávky LNG do Evropy, v nichž vede Katar, v minulém roce stagnovaly.

„Rusko bezesporu zůstane největším dodavatel zemního plynu do Evropy, a to minimálně další dvě desetiletí, i kdyby nárůst importu EU byly pokryty dovozy LNG z jiných zemí, uvedl Vladimir Drebencov, hlavní ekonom BP v Moskvě.

Diverzifikace energetických dodávek i cest je jedna z klíčových priorit Evropské komise, uvedl mluvčí komise v emailu. Zubkov z Gazpromu zopakoval, že očekává evropské exporty v tomto roce na podobné úrovni jako v roce 2016.

Gazprom ovšem může čelit větší konkurenci od segmentu LNG, neboť jeho ceny navázané na ropu mohou být méně atraktivní, než tržní.

Do Evropy se dostane více LNG v polovině roku, kdy začnou fungovat nové závody v USA a Austrálii, což pro zákazníky zvýší možnosti výběru. Ruský plyn bude také dražší, protože zdražila rovněž ropa Brent.

Ovšem Gazprom má nástroje, jak zůstat konkurenceschopný. Poté, co upravil cenové vzorce ve svých exportních smlouvách, tak aby oslabil vliv ropných cen ve prospěch vazby příjmu na trhy se zemním plynem v Evropě, řekl zdroj obeznámený s fungováním státem kontrolované firmy.

To znamená, že cena se přizpůsobí, kdyby náhlý příliv plynu z jiné země měl radikálně snížit ceny.

„Je zde toho mnohem více, co mohou Rusové udělat, říká Melissa Stark ředitelka energetiky a infrastruktury v Accenture. „Mohou se chovat ještě komerčněji než dříve. Nemuseli být tak komerčně agresivní, protože mají dlouhodobé typy smluv, ve kterých jsou schopni dominovat.“

Domácí těžba v Evropě klesá, protože pole v Severním moři se přirozeně vyčerpávají a kvůli limitům produkce v holandském poli Groningen, které je největší evropské pole zemního plynu.

„Je zde prostor jak pro navýšení LNG, tak pro ruský plyn tváří v tvář klesající produkci v EU a zlepšující se poptávce,“ tvrdí Christopher Haines, vedoucí výzkumu ropy a plynu v BMI Research. Ovšem jen za předpokladu, že „ruské ceny zemního plynu se budou spíše pohybovat k cenám evropských hlavních uzlů.“

Jakákoliv fluktuace ruských dodávek do Evropy má vliv na trhy. V lednu 2009, když spor s Ukrajinou přerušil dodávky, tak britské ceny vzrostly o celých 27 % za jediný den.

Prezident Putin v prosinci prohlásil, že Rusko má dost velké rezervy na to, aby zůstalo hlavním poskytovatelem plynu pro Evropu pro mnoho dalších let.

„Gazprom dodává do Evropy více plynu, než kdy v minulosti Rusko či Sovětský svaz,“ uvedl. „Máme dost sami pro sebe a i když zvážíme rostoucí nároky ruské ekonomiky, je zde dost i pro naše odběratele.“

Do roku 2025 předběhne LNG norský plyn v podílech na dodávkách, neboť jak zkapalněný plyn, tak i importy z Rusko budou potřeba, aby vykompenzovaly klesající domácí produkci, uvádí Shell, který ovládá asi pětinu světového obchodu s LNG. Podíl Ruska na spotřebě EU u zemního plynu vzroste do roku 2035 na 40 % ze současných více než 30 %, uvádí BP.

Prodeje zemního plynu přes Gazprom do zahraničí tvoří více než 10 % celkových ruských exportů a firma očekává, že se její tržní podíl navýší do roku 2025 na něco přes 35 %.

Evropa zůstane pro Gazprom „prioritním trhem“ a nikdo jiný není schopen dodat zemní plyn za takovou cenu, dodat Alexander Medveděv. Americký LNG stojí o 30 % víc než plyn z Gazpromu, dodávaný „nejdražší cestou“ přes Ukrajinu.

Ruské objemy zůstanou v Evropě nad LNG, pokud bude asijská poptávka dost silná na to, aby absorbovala nadbytečnou nabídku LNG, uvedl Oxfordský Institut pro energetiku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.