Die Welt: Dvou bilionové blafování saúdského šejka

Die Welt. Saúdská Arábie chce dostat na burzu svou ropný koncern Aramco. Saudi Aramco by se mohl dostat mezi nejhodnotnější firmy světa a panovník může očekávat gigantické příjmy, ale biliónový cíl je ohrožen.

Jsou to téměř jen Američané, kteří dnes dominují burzovnímu světu. Apple, Google, Microsoft – americké koncerny obsazují prvních jedenáct míst největších světových firem.

Jeden gigant by ale tuto frontu mohl prorazit: saúdsko-arabský ropný obr Aramco. Vstoupí zřejmě v roce 2018 se svým 5% podílem na burzu – a mohl by se tak stát největším burzovním nováčkem všech dob a také se vyšplhat mezi nejhodnotnější firmy na světě.

Pomáhat s tím by měly banky JP Morgan Chase, Morgan Stanley a HSBC, informoval WSJ. Státní ropná společnost odhaduje svou hodnotu na dva biliony dolarů. Pokud je to správný odhad, pak by Aramco mělo příjem kolem 100 miliard dolarů. S výnosy se chce pouštní stát vyzbrojit do budoucnosti. Pryč od ropy, směrem k zelené energetice.

Zatím nejsilnější debut na burze oslavil obchodní obr Alibaba v roce 2014. S podíly v hodnotě 25 miliard dolarů se na start postavila čínská firma. Aramco by ji mělo jasně překonat, pokud by zůstalo u avizovaných pěti procent.

Ovšem finanční svět se ptá: jakou hodnotu má skutečně Aramco? Analytici se namáhají, aby tuto hádanku vyřešili. Je zde totiž mnoho otazníků. Jednak jde o Saúdskou Arábii, islamistickou autoritativní monarchii. Investoři vidí politická rizika, neboť je nejasné, jak se bude stav země vyvíjet. V minulosti se odehrálo mnoho konfliktů se šíitskou menšinou.

Obchod s komoditami je náchylný ke korupci, jak ukázal skandál Petrobrasu v Brazílii. Propletenost mezi politiky a státním ropným koncernem poslala akciové kurzy podniku na nové dno. Na indexu vnímání korupce od Transparency International se Saúdská Arábie nachází na 62. místě a je tak nedaleko Brazílie (79. místo).

A pak jsou tu čísla. Už při počítání hodnoty firmy se objevuje velká díra. V březnu se princ Mohamed bin Salman unáhlil s číslem dvou bilionů dolarů. Jeho počty byly jednoduché: vzal ropné rezervy země, asi 261 miliard barelů a spočetl jejich hodnotu jednoduchým vzorečkem.

Finanční experti a investoři zpochybňují vlastní hodnotu Aramca. Oceňují ho jen na polovičku takové hodnoty. Někteří ho dokonce umístili k hodnotě kolem pouhých 400 mld. dolarů – např. skotská konzultantská firma Mackenzie. O jejich pochybách informoval Bloomberg a odvolal se na „insidera.“ Při výpočtech vzal Mackenzie údajně v úvahu aktuální daňovou sazbu, deset procent kapitálových nákladů a ropné předpovědi. Na otázku Bloombergu, odpověděl mluvčí Aramca s tím, že takové spekulace nebude komentovat.

K těm, kteří pochybují se řadí i Patrick Pouyanne, šéf francouzského ropného koncernu Total. „Nevěděl jsem, že se hodnota firmy měří podle rezerv firmy,“ vysvětloval investorům. Je třeba zohlednit další faktory, než se přesně může udat hodnota Aramca. Podle logiky prince Salmána by museli být stejně ohodnoceni i další aktéři v branži. Burzovní hodnota ruské státní firmy Rosněft by byla tak více než čtyřnásobná, zatímco u Exxon Mobil jen poloviční.

Údajně i v saúdské vládě jsou pochybnosti. A důvod: daňová politika. Mnoho peněz jde přes daně státu. Blooomberg uvádí, že Aramco dává 20 % tantiém na výnosy a 85% daň z obratu. To by se odrazilo na výplatách dividend a mohlo by odradit investory. Experti se ovšem domnívají, že vláda by daňovou sazbu před vstupem na burzu mohla snížit, aby pozitivně ovlivnila bilanci.

Poslední nejistotou je budoucnost ropy: odhad konkurenta BP říká, že Saúdové sedí na druhých největších ropných rezervách světa (největší má Venezuela). Podle současné rychlosti těžby může země těžit ještě 73 let. Ale je sporné, jak velká bude budoucí potřeba.

Toyota už oznámila, že nejpozději do roku 2050 chce omezit průměrné emise CO2 u nových vozů o 90 %. Chce to dokázat díky alternativním pohonům jako je vodík. Jiní výrobci automobilů sázejí stále více na elektromobilitu. A také průlom ve světových jednáních o klimatu by mohl přivodit rychlý konec ziskového ropného obchodu. Naposledy varoval investory Mark Carney, guvernér Bank of England. Domnívá se, že konec fosilní éry je pouze otázkou času.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.