Zlom pro Asada? Súdánský prezident v Damašku

Návštěva súdánského prezidenta v Sýrii může znamenat počátek „arabského tání“, tedy změny postoje vůči Asadovu režimu.

Noviny Asia Times píší, že návštěva súdánského prezidenta v Sýrii může mít značný význam. Je to první arabský představitel, který se chystá do Sýrie poprvé od roku 2011. Může to signalizovat změnu postoje vůči Asadovu režimu.

Zajímavá scéna se odehrála na mezinárodním letišti v Damašku, kde súdánského prezidenta Omara al-Bašíra vítal Bašár Asad – přičemž ten první vyzval před osmi lety toho druhého k odstoupení. Syrská opozice pilně spekuluje o načasování návštěvy, obsahu i výsledcích.

Před třemi lety Bašír přerušil vztahy s Íránem, který stojí za Asadem a přiřadil se tak do tábora Saúdů, i jeho rétorika tomu odpovídala. Ještě v roce 2014 řekl, že Asad neodejde, ale bude zabit.

V roce 2016 zase řekl, že jeho trpělivost ohledně zabíjení civilistů v Aleppu brzy vyprší a hrozil vysláním armády. Bašír navíc poslal jednotky, aby posílily Saúdy v Jemenu. Korunní princ Mohamed bin Salmán se mu odvděčil tím, že využil svého vlivu v USA a zařídil zrušení amerických sankcí právě na Súdán.

V těchto souvislostech je tedy možné, že Bašír má být jakýmsi zvláštním velvyslancem Saúdské Arábie. Vztahy mezi Sýrií a zeměmi Perského zálivu se zlepšují, milníkem bylo září, kdy došlo ke sblížení Sýrie a Bahrajnu, a vypadá to, že země Perského zálivu začínají pomalu akceptovat, že Asad nikam neodejde.

Zdá se, že korunní princ Mohamed bin Salmán (MbS) jde podobnou cestou jako v Iráku, protože bojkot se prostě vůbec neosvědčil. MbS se zřejmě distancuje od scénáře „změna režimu“, se kterým přišel jeho strýc, král Abduláh. Najednou se nemluví o režimu, ale o vládě…

Do Damašku se dostavila i kuvajtská delegace, kuvajtský deník poté popsal Asada jako „statečného arabského lídra“. Země Perského zálivu zřejmě chtějí hrát v Sýrii aktivnější roli. Také Damašek si může přát, aby hrály důležitou roli při obnově země. Je to dohoda win-win a bude na úkor syrské opozice, která ovšem dříve hodně spoléhala právě na arabské financování a na slib „sestřelit“ Asada.

Množí se i další zprávy. Spojené arabské emiráty možná znovu otevřou velvyslanectví v Sýrii a nedávno se otevřela hranice mezi Sýrií a Jordánskem, které je spojencem Saúdské Arábie a také jejím partnerem ve válce v Jemenu.

Návštěva súdánského lídra Bašíra v Sýrii tak dobře zapadá do zpráv, že Arabská liga se chystá pozvat syrského prezidenta Asada na blížící se summit v Tunisu. Na základě tlaku Saúdů a Kataru měla Sýrie suspendované členství.

Bašír asi souhlasí s tím, že bude hrát prostředníka, protože v mezinárodních vztazích se toho změnilo hodně. Americký Senát schválil rezoluci, která vyzývá k ukončení americké podpory války v Jemenu, další rezoluce obviňuje MbS z vraždy novináře Džamala Chásakdžího.

Prezident Bašír ví dobře, že kam vítr, tam plášť, on sám se dostal k moci vojenským pučem a drží se jí už třicet let. Bašír politicky přežil zatykač na svou osobu kvůli genocidě a zločinům proti lidskosti i rozdělení země. Nyní chce být zase za dobře se všemi, koneckonců před rokem se setkal i s ruským prezidentem.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační fotka: Autor – U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Jesse B. Awalt/Released – DefenseImagery.mil, VIRIN 090131-N-0506A-347, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6058540

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.