Americké stažení z Afghánistánu by mohlo být cestou k míru

Odchod USA z Afghánistánu je dobrým politickým a diplomatickým krokem. Proč?

M.K. Bhadrakumar píše pro Asia Times. Domnívá se, že rozhodnutí Trumpa stáhnout se z Afghánistánu by byl velmi dobrý diplomatický krok pro ukončení konfliktu, který trvá už 17 let.

Donald Trump se údajně rozhodl, že stáhne vojska z Afghánistánu, začíná bývalý indický diplomat. Určitě to ve Washingtonu vzbudí pozdvižení, ale dobré je, že nikdo zatím nic alternativního nepředložil.

Jaké jsou varianty? A) vojenské řešení B) nekonečná americká okupace Afghánistánu, C) navýšení války ze strany USA a NATO, více vojáků, více peněz. Žádný americký politik, člen think-tanku by neměl odvahu na to tyto alternativy navrhnout. Válka není Trumpovo dílo a na rozdíl od svých předchůdců zatím neuhýbá ve snaze válku ukončit.

Trump prostě jen sdílí názor, v samotných USA rozšířený, že tato válka se nedá vyhrát a čím dřív se ukončí, tím lépe. Prostě hlavní podpory chybí – tedy důvěryhodná afghánská armáda a legitimní vláda v Kábulu, afghánský národ je beznadějně rozdělený a země je vysávána institucionalizovanou korupcí.

Trumpovo rozhodnutí je dobrý politický a diplomatický krok. Únik z médií se časově shoduje s ukončením rozhovorů v Abú Zábí mezi americkým zvláštním velvyslancem a Talibánem. Obojí spolu souvisí.

Trumpova administrativa se postavila za svého zástupce, že USA chtějí mír a že Afghánistán nebude ohrožením pro USA. Dále bylo také řečeno, že cílem USA není mít v Afghánistánu trvalé vojenské základny, cílem je mírový Afghánistán, který není nebezpečím pro svět, a pak se USA stáhnou a budou mít nový vztah s vládou v Afghánistánu.

Nikdo zatím z USA nepřiznal tak jasně, píše Bhadrakumar, že právě americká vojenská přítomnost je onen problém. Úniky z médií ukazují, že americký zástupce hovořil plně s pověřením Bílého domu.

Dalším tématem v Abú Zábí byl klid zbraní. Byli to (kupodivu) Saúdové a zástupci Spojených arabských emirátů, kdo navrhl, aby strany vyjednávaly tři měsíce a během tohoto období byl dohodnut klid zbraní. Talibán je tlačen do afghánských rozhovorů, a to právě i Saúdskou Arábií. Navíc se zdá, že ve hře je i Pákistán, jehož politika se změnila pozitivním směrem. Také Pákistán tlačí na Talibán, aby seděl u vyjednávacího stolu s afghánskou vládou.

Zahraniční ministr Pákistánu uvítal Trumpovo rozhodnutí o stažení vojsk. Trump zatím, pro něho netypicky, mlčí ohledně svého údajného plánu stažení. Poslední poznámka říká, že USA jsou „ve velmi silném vyjednávání“ v Afghánistánu.

Tím, že plán na stažení vojsk byl veřejně zmíněn, USA daly do hry důležité opatření na zvýšení důvěry, které může přispět k tomu, že Talibán bude souhlasit s příměřím a vstupem do vnitřních afghánských jednání. Je to správný postup, píše indický diplomat. Podpora Pákistánu je důležitá, protože může znamenat pozitivní reakci od Talibánu.

Americký zástupce bude mít v Kábulu těžkou roli. Bude složité vytvořit delegaci, která Talibán včlení do rozhovorů. Bude potřeba přemluvit různé nebezpečné elementy v Kábulu, i různé zájmové skupiny, za nimiž často stojí zahraniční velmoci, kteří se na usmíření s Talibánem dívají s odporem.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.