EU zaznamenala nárůst pracující chudoby po finanční krizi

EU má statisticky nejvyšší zaznamenanou úroveň domácností pod hranicí chudoby. Rostoucí ekonomika nepřinesla pozitiva pro řadu pracujících lidí v EU.

Evropská ekonomika sice roste, ale řada lidí z toho nic nemá, varují britské noviny Financial Times.

Silný ekonomický růst a nízká nezaměstnanost, jenže když přijde na pracující chudobu, tak její podíl od finanční krize stále roste, píše článek.

Jeden z deseti pracovníků žil podle údajů Eurostatu (rok 2017) v domácnosti pod hranicí chudoby. Jedná se o nejvyšší zaznamenanou úroveň.

Očekává se zpomalení růstu v EU, takže šance na lepší zaměstnáni s vyšší mzdou jsou ještě nejistější. FT v této souvislosti připomínají možnost protestních hnutí, jako jsou francouzské Žluté vesty.

Překážek ke slušnému příjmu v rodině je celá řada: snižovaly se některé sociální dávky, mzdy nerostou a jsou nízké, není možné pracovat na plný úvazek. Chudoba roste v řadě sektorů a dokonce i v případě plných úvazků. Je ovšem typickým znakem tzv. „nestandarních úvazků“, jak demonstrují  grafy, které FT ukazují (dostupné pouze v placeném režimu – pozn.redakce).

V případě tohoto typu úvazků je totiž chudobou ohrožen každý čtvrtý, v případě částečných úvazků a na dobu určitou je to každý šestý. Postiženy jsou i tzv. sebezaměstnaní (OSVČ v českém případě).

Není rovněž překvapivé, že silně jsou zasaženy země, které si prošly těžkou krizí, jako je Španělsko či Itálie. V Itálii je asi 12 % pracujících chudých, obvykle se jedná o „podzaměstnanost.“

Většina těch, kteří mají v Itálii a Španělsku částečný úvazek, by ráda měla plný, ale nemůže nic takového najít.

V Německu se podíl pracující chudoby od roku 2005 zdvojnásobil, nyní tvoří přes 9 %, uvádí dále článek FT. Jedná se o nejrychlejší nárůst ze všech zemí EU. Pracující chudoba je v Německu spojena s reformou pracovního trhu, která ho měla učinit flexibilnějším. Christina Odendahl z centra pro evropské reformy upozorňuje, že Německo má vůbec největší sektor nízko placených zaměstnání z velkých evropských ekonomik. Jedním z důvodů je oslabující se odborové členství.

V Británii mezi velké problémy patří obrovské náklady na bydlení a také náklady spojené s výchovou dětí, pracující chudoba se odráží ve stagnaci mezd. Poměr cen britských nemovitostí k výdělkům šplhá na rekordní úroveň od 80. let.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.