Írán jedná s Talibánem, protože USA připravují stažení vojsk z Afghánistánu

Spojené státy mají omezit svůj tamní vojenský kontingent, zatímco teheránská vláda vstoupila do rozhovorů s Talibánem i vládou v Kábulu.

Teherán zdůrazňuje nutnost „aktivní participace“ v bezpečnostních procesech země, informovaly noviny Asia Times.

Šíří se zprávy, že USA připravují snížení své vojenské přítomnosti v Afghánistánu. Írán tvrdí, že rozhovory s Talibánem jsou součástí zajištění stability v regionu. USA údajně zvažují masivní snížení počtu jednotek na úroveň, jaká byla na začátku celé operace. USA jsou nyní v Afghánistánu 17 let, jedná se o nejdelší vojenský konflikt v historii USA.

Nejvyšší zastoupení USA bylo asi 100 000 jednotek v roce 2009, nařízené během administrativy Obamy. Trump zřejmě chce snížit aktuální jednotky ve výši 14 000 na polovinu.

Íránská delegace se setkala s představiteli afghánské vlády. Kromě oznámení zahájení rozhovorů s Talibánem, zástupce Íránu také uvedl, že „rozšiřování Islámského státu je stále vážná hrozba pro region.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.