Rok 2019 v Asii? Slabý dolar, bitva supervelmocí, klimatická změna a klíčové volby v Indii

Co všechno nejspíš čeká v současnosti geopoliticky klíčový region Asie v letošním roce podle názoru šesti odborníků?

Pět komentátorů a editor „This Week in Asia“ poskytli novinám South China Morning Post svoje předpovědi pro vývoj v klíčovém regionu Asie v roce 2019. Shodují se na tom, že rok bude jako celek charakteristický i v Asii globální nestabilitou. Vliv budou mít vztahy mezi Čínou a USA, prezidenství Donalda Trumpa a klimatické změny.

Indický poslanec Shashi Tharoor upozorňuje na význam parlamentních voleb v Indii, které budou v tomto roce. Očekává se znovuzvolení premiéra Narendry Modiho na dalších pět let. Nicméně prosincové výsledky voleb v indických státech ukázaly na oslabení Modiho strany a překvapující vítězství opozice. Volby tak budou podle Tharoora bitvou o duši Indie, Modiho strana BJP bude muset hledat nové způsoby, jak se k parlamentním volbám postavit s ohledem na nedostatek důvěry ve vládu, která nedostála řadě svých slibů z roku 2014.  Tharoor konktrétně mluví o čtyřech možných strategiích.

Editor „This Week in Asia“ Zuraidah Imbrahim k tomu dodává, že volby budou také v Indonésii, a nejen v Indii, což bude zahrnovat celkem 1,6 miliard voličů. Joko Widodo, indonéský premiér, má podobně jako Modi zatím vysoké šance na znovuzvolení, i když s menším mandátem. Nepůjde ale jenom o to, kdo zvítězí ve volbách, ale i o to, jak se povede kampaň, nakolik se strany spolehnou na populistickou rétoriku, hlavně na náboženský nacionalismus, který ale hrozí tím, že v obou zemích naruší jejich sekulárně demokratické základy.

Vedle toho budou volby také v Thajsku, Afghánistánu, na Filipínách a v Austrálii. Zatím zde bude Čína figurovat jako téma podobně jako v minulých volbách v Malajsii, upozorňuje dále Ibrahim. V Indonésii půjde například o otázku muslimů v čínské provincii Sin-tiang, která se bude politizovat. Jsou zde náznaky revize dohod v rámci programu Jednoho pásma, jedné stezky.

Ibrahim také upozorňuje na dopady katastrofických klimatických změn, které budou v roce 2019 dále pokračovat. Dnes je podle OSN 40 % globálních hospodářských ztrát z klimatické změny lokalizováno právě v Asii a v Tichomoří.

Vztahy Číny a USA budou v roce 2019 strategicky upadat, řekl SCMP australský odborník Richard McGregor o jeho očekáváních pro tento rok. Mohou z toho paradoxně profitovat země v Asii jako je Japonsko nebo Austrálie, ale spojenci USA obecně se ocitnou uprostřed bitvy supervelmocí.

Čína bude dávat přednost diplomacii a umírněnosti, i když nemá schopnosti svádění a ujištění v globálních záležitostech. Peking ale nechce bojovat na vícero frontách a už začal nabírat americké přátele do antitrumpovských koalic. Obchod je klíčová oblast pro Čínu, která jí umožní spolupráci se spojenci USA, jako jsou Japonsko, Austrálie, Singapur nebo Nový Zéland. Vztahy Číny se zeměmi jihoasijského regionu jsou komplikovány spory v Jihočínském moři, kde bude v roce 2019 hrát roli celá řada faktorů.

Deborah Elmsová z Asia Trade Centre hovoří o tom, že v roce 2016 bude Asie pod vlivem obchodní války mezi USA a Čínou. Situace se nemůže rychle zlepšit, protože USA si stěžují na problémy, které vyplývají ze struktury čínské ekonomiky a z její růstové křivky. Tím pádem Elmsová očekává eskalaci, občas s obdobími dočasného klidu zbraní.

Zbytek regionu ovlivní dekády spojnic mezi Asií a Severní Amerikou. Je jednoduché mluvit o změně výrobních řetězců, ale horší je takové změny provést. S ohledem na obchodní válku a její podstatu ale budou muset firmy udělat rozhodnutí ohledně změn výrobních řetězců. Asie by na konci roku 2019 mohla být více vnitřně integrována, míní Elmsová. Pomohou tomu také dohody o volném trhu.

EU se posune blíže k Asii s tím, jak začnou platit dohody o volném obchodu s Japonskem a Singapurem a potenciálně i Vietnamem.

Zvolení dalšího skeptika odhledně klimatické změny Jaira Bolsonara v Brazílii, posílí nečinnost v otázce klimatické změny, míní Chandran Nair z Global Institute For Tommorrow. Technologické společnosti ztratily tvář po odhalení svého neomezeného a sociálně destruktivního podnikatelského modelu. V západním světě rostou obavy z Číny, které se promítají do oblasti technologií, politiky, kultury, a dokonce práva na prosperitu.

Nair očekává změnu tematizace klimatické změny od emisí k adaptaci a zmírnění klimatické změny. Ostatně bitva o emise byla prohranou bitvou minulého století. Nyní je potřeba zvažovat budoucí kroky s ohledem na to, jak přežijí citlivé komunity, jakou roli bude mít stát a soukromé společnosti apod.

Rok 2019 také bude znamenat větší nedůvěru v technologie, která se přetaví do konkrétního jednání. Státy a společnosti se musejí rozhodnout, zda ponechají technologickým společnostem dosavadní prostor, nebo je omezí dohledem. Lidé by si pak měli sami rozhodnout, jak moc se postaví strojům a zbaví se nového opia – digitálního cracku.

Boj bude pokračovat na samotném Západě, který si do centra svojí identity postavil nadřazenost svého politického a společenského modelu. Jiní ho mají následovat. Většina západních zemí tak není schopna si představit jinou budoucnost a adaptovat se ni. Ovšem vzestup Číny a dalších rozvojových zemí to mění.

Asie se má v roce 2019 připravit na propad hodnoty dolaru, která bude spojena s bezpohlavní či dokonce impeachmentovanou vládou ve Washingtonu, předpokládá profesor Kansaské právní školy Raj Bhala. USA v Asii oslabí, mnohem větší jistotu slibuje podle ekonoma kanadský dolar. Propadnou se také ceny ropy, předpokládá. Vrchol dodávek ropy bude jen fantazií a OPEC bude dál pokračovat v bojích o kvóty, odchod Kataru a rezervované vztahy mezi Saúdy, Bahrajnem a Spojenými emiráty povedou k nedisciplinovanosti v těžbě.

Nejdůležitějším příběhem roku 2019 v Asii budou volby v Indii, míní Bhala. I když ty se také mohou lehce stát zklamáním. Znovuzvolení Modiho povede k pokračování reforem v oblasti pracovního práva, zlepšování infrastruktury a dosažení univerzální sanitace. Pokud ovšem Modi úřad neobhájí, Bhala čeká, že Indie přijde o možnost přilákat investory, kteří hledají nová investiční místa pryč od čínsko-americké obchodní války. Ovšem, v případě voleb je prý lehčí odhadovat Bollywood.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.