Prezidentské volby v Kongu stále bez jasného výsledku

Hlasy se stále a se značným zpožděním sčítají. Nejméně milion lidí se voleb nemohlo účastnit kvůli epidemii eboly a vláda vypnula v zemi internet.

Podle domácích pozorovatelů byly prezidentské volby v Kongu v neděli 30. prosince doprovázeny četnými problémy. Vedlo to k tomu, že mnozí voliči se voleb nemohli zúčastnit, docházelo k pozdnímu otevírání volebních místností, nebo k jejich předčasnému uzavření. Pozorovatelé voleb z konžské organizace SYMOCEL sdělili, že skoro jedna pětina z volebních míst měla nefunkční volební přístroje (o tom jsme psali zde – pozn. red).

Konžská vláda na kritiku reagovala obhajobou legitimity voleb i svoje rozhodnutí po jejich skončení vypnout internet pro 80 milionů občanů země.

I když výsledky voleb už měly být známy, volební komise země nyní říká, že dojde ke zpoždění, protože stále chybí spočítat více než 80 % místních volebních hlasů. Opozice hovoří o tom, že zpoždění svědčí o volebních podvodech, regionální pozorovatelé, na rozdíl od těch domácích, mluví o tom, že volby proběhly relativně dobře s ohledem na organizační problémy. Volební komise zrušila volby v oblastech se silným postavením politické opozice, a to kvůli epidemii eboly a etnickému násilí.

Vláda obhajuje vypnutí internetu v zemi tím, že tak učinila, aby zabránila opozici, novinářům a dalším sociálním sítím publikovat lživé výsledky voleb, které by mohly vyvolat vlnu násilí.

Prezidentské volby měly vybrat následníka dlouholetého prezidenta Josepha Kabila, který byl v úřadě 18 let. Od roku 2016 byla odkládány, zatímco Kabila byl nadále ve funkci.

Předvolební odhady ukazovaly, že Kabilův kandidát a bývalý ministr vnitra Emmanuel Ramazani Shadary zaostával za dvěma opozičními kandidáty Martinem Fayulou a Felixem Tshisekedem. Shadary i opozice říkají, že očekávají vítězství.

Ilustrační foto: Autor – John Bopengo – https://www.flickr.com/photos/monusco/46475092952/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75458327

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.