Co stojí Spojené státy nejdelší rozpočtová uzávěrka v dějinách?

Dopady se vedle 800 tisíc zaměstnanců týkají také celé řady služeb státu. Například se nevyplácejí dotace, nefungují daňové úřady a nikdo nezajišťuje leteckou a potravinovou bezpečnost.

Donald Trump dosáhl nového rekordu v nejdelší uzávěrce vlády od roku 1995-96, kdy trvala 21 dní, píše pro Valdai Club americký sociolog Richard Lachmann. Tato nynější rozpočtová uzávěrka se týká asi poloviny amerických úřadů – ty zbylé jsou financovány na základě rozpočtu, který byl odsouhlasen Kongresem a podepsán prezidentem minulý rok.

Výplaty tak nedostává 800 tisíc federálních zaměstnanců a jsou například uzavřeny kanceláře daňového úřadu, který shromažďuje daně, pronájmy a také vydává dotace na potraviny pro chudé a dotace pro zemědělce, úřadů pro kontrolu kvality potravin nebo letecké bezpečnosti. A ti zaměstnanci, jejichž práce je klíčová, pracují bez výplaty s tím, že je dostanou později.

Podle propočtů Trumpovy Rady ekonomických poradců uzávěrka ekonomiku USA „obrala“ už o 0,5 % po 4 týdnech jejího trvání.

Uzávěrka ovlivňuje fungování služeb státu: například někteří zaměstnanci odcházejí nebo si aspoň berou nemocenskou, aby se mohli věnovat jiné práci a vydělat si chybějící peníze. Jako většina nemají ušetřené zdroje.

Přitom dohoda o státním rozpočtu byla v prosinci 2018 hotová. Kongres rozpočet schválil, prezident se chystal ho podepsat. Jenže potom se na Trumpa sesypala kritika z televize Fox News, že podepisuje další rozpočet bez zdrojů na hraniční zeď na jihu, Trump nechtěl vypadat slabě, a tak dohodnutý rozpočet odmítl podepsat.

Vyjednávání o skončení uzávěrky připomíná podle autora jednání se stávkujícími. Obě strany vědí, že musejí v něčem ustoupit, ale také se předpokládá, že druhá strana se vzdá, protože trpí dopady. Nakonec se ukáže, že jedna ze stran jednání udělala špatnou kalkulaci – což obvykle vede k dohodě.

Zdá se, že tím, kdo udělal chybu v kalkulaci, je Donald Trump, hodnotí Lachmann dále. S tím, jak uzavírka pokračuje, stále více Američanů pociťuje její dopady. Patří sem i tradiční elektorát republikánů a Trumpa – zemědělci, kteří nedostávají dotace vlády. Fronty na letištích kvůli bezpečnostní kontrole se také týkají z velké části republikánů – byznysmenů nebo turistů na odpočinku. Bude to Trumpova vina, pokud spadne kvůli špatné bezpečnosti letadlo nebo vypukne epidemie z potravin.

Jen malá část voličů totiž vidí problémy s ilegální imigrací nebo s drogami jako tak velké, že kvůli nim budou ochotni snášet pokračující rozpočtovou uzávěrku. Podle Lachmanna to bude znamenat voličské ztráty pro Trumpa i pro republikány.

Imigrace je silným politickým nástrojem, píše dále autor. Je to nástroj, který je využíván politiky, kteří imigranty líčí jako cizí. V případě imigrace z Mexika se situace odlišná, protože dochází k jejímu obrácení. Více lidí se stěhuje ze Spojených států do Mexika. Imigranti ze střední Asie, kterým se dostává velké mediální pozornosti, jsou jen malá skupinka co do počtu.

Ve volbách v roce 2018 nehrála imigrace už takovou roli jako v roce 2018. V roce 2020 bude hlavním tématem ekonomika, která je nyní narušována uzavírkou. Pro Trumpa bude těžké téma imigrace opustit, ale pro republikány by byl konec uzavírky politicky výhodný.

Image Trumpa jako nekompromisního a tvrdého lídra je spojená se stavbou hraniční zdi, za kterou má zaplatit Mexiko. Trump tak chce peníze na zeď od Kongresu, což ukazuje na fakt, že Mexiko za zeď nikdy nezaplatí. Tuto skutečnost ale zatím Trumpovi podpůrci ignorují a spokojují se s tím, že za zeď zaplatí Kongres. Takže tato patová situace může trvat dlouho. Nakonec budou ale náklady v oblasti ekonomiky, zdraví a bezpečnosti příliš velké, že to republikány a také Trumpa donutí se zdi vzdát. Trump neochotně rozpočet podepíše, nebo rozpočet projde přes prezidentské veto.

Spojené státy, zakončuje Lachmann, platí cenu za machistické bludy prezidenta a za neochotu republikánu ho usměrnit. Je to cena, která není tak vysoká jako machistické fantazie Johnsona a Nixona ohledně války ve Vietnamu a je také menší, než kdyby Trump místo boje o rozpočet na zeď realizoval agresivní zahraničí politiku.

Poznámka redakce: Pro srovnání připojujeme k článku statistický graf z webu Statista, který popisuje rozsahy uzávěrek od roku 1976.

Nejdelší uzávěrky v dějinách USA. Doba trvání od roku 1976, zdroj: Statista.de

 

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.