Davos jako místo střetu politiků EU

Shoda uprostřed řady neshod panovala na tom, že EU má mít globálně silnější roli.

Davoské Světové ekonomické fórum odhalilo odlišné názory představitelů Polska, Nizozemska a Irska v otázkách migrace i daní, informovaly Financial Times.

Debata o budoucnosti Evropy byla ovlivněna tím, že na posledních chvíli nedorazil britský ministr financí. Jinak by se jistě hodně hovořilo o Brexitu. Zmenšené složení nicméně ukázalo, jak moc se představitelé členských zemí neshodnou.

Nizozemský předseda vlády Mark Rutte si stěžoval na Evropskou komisi, která podle něj není dost tvrdá na italskou vládu, která drze porušuje rozpočtová pravidla. Také se opřel do východoevropských zemí, které prý nejsou „solidární“ a nechtějí přijímat uprchlíky.

Do toho vstoupil polský premiér Mateusz Morawieski, který uvedl, že Polsko přijalo velké množství Ukrajinců a „ulevilo“ tím východnímu křídlu EU. Pro změnu zase kritizoval Irsko kvůli nespravedlivým daňovým praktikám.

Leo Varadkarovi, irskému premiérovi, řekl, že by rád odstranil daňové ráje uvnitř EU. Ten zase řekl, že daňové záležitosti má řešit OECD a že Irsko v posledních letech odstranilo řadu „kliček“ ve svých daňových zákonech.

Navzdory neshodám, završují FT, se všichni shodli na silnější roli EU globálně.

Ilustračné foto: Autor – WEF, Flickr (https://www.flickr.com/photos/worldeconomicforum/45954042255/)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.