Orbán tentokrát zašel příliš daleko

Orbánově straně Fidesz hrozí vyloučení z frakce lidových stran, ale i tak prý ostatní přehrál, informují Financial Times.

Přehnal to tentokrát Viktor Orbán v rámci volební kampaně do Evropského parlamentu, nebo je zase o krok napřed před svými kritiky? Orbán si zadělal na problém tím, že do své kampaně „zahrnul“ předsedu Evropské komise Jean-Clauda Junckera, který patří do stejné frakce lidových stran.

12 členských stran se nyní obrací na vedení frakce lidové strany, aby bylo Orbánovu Fideszu suspendováno členství ve frakci. Manfred Weber z bavorské CSU, který je hlavní kandidátem frakce do evropských voleb, tvrdí, že Orbánova kampaň lidové strany poškodila.

Orbán sám ovšem říká, že chce, aby Fidesz ve frakci zůstal, protože se jedná o největší frakci, která zvyšuje jeho politický vliv. Ve frakci vlastně sedí vedle Angely Merkelové, píší Financial Times.

Orbán ovšem ještě přilil olej do ohně, když kritiky z frakce nazval „užitečnými idioty“. Orbán je typem politika, který si libuje v konfliktech a střety si pečlivě vybírá, například využití Junckera v kampani. Je možné, že Orbán i tento konflikt využije, aby lidu ukázal, že „bojuje proti temným silám v Bruselu“.

„Vykopnout“ Fidesz z frakce je ovšem také riskantní. Členové frakce ze severních zemí si odchod Fideszu přejí, protože je posunuje příliš doprava. Na druhé straně má Fidesz tak velký počet poslanců, že frakce by byla jejich odchodem výrazně oslabena. A co víc, Fidesz by se pak pravděpodobně připojil k radikální euroskeptické pravici.

Kdyby ovšem byl Fidesz nakonec z frakce vyhozen, mohlo by to mít pro Orbána politické důsledky. Maďarská veřejnost by dostala signál, že tato strana není politický mainstream, citují FT politologa Petera Kreka.

Klíčovým tématem je pro Orbána migrace. Kolem ní se točí otázky státní suverenity, společných politik EU a integrace. Rozkol mezi Německem a Maďarskem byl způsoben právě odlišným přístupem k migraci.

Už i velmi konzervativní němečtí politici mají na Orbána vztek, takže někteří členové Fidesz jeli do Německa „žehlit vztahy“, například s předsedkyní CDU Annegret Kramp-Karrenbauerovou.

Mluvčí vlády stále trvá na tom, že Soros je osobou v pozadí, která se setkává s lídry EU více než premiéři a hlavy států.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.