Protesty v Alžírsku: kdo skutečně vládne?

Opakovaná kandidatura prezidenta Butefliky je vnímána jako snaha elit za každou cenu zůstat u moci, píší Financial Times.

Protestující zaplavili celou zemi, když byla oznámena pátá kandidatura těžce nemocného prezidenta Abdelazíze Butefliky, který se léči ve Švýcarsku a jeho zdravotní stav je tajemstvím. Prezident veřejně nepromluvil od roku 2013 a v minulém roce se 82letý prezident objevil jen krátce schoulený na vozíku.

Alžírsko se po oznámení jeho další možné kandidatury otřásá protesty, největšími za poslední tři desetiletí, píší FT, jeho kandidaturu berou Alžířané jako urážku.

Alžířané nevědí, kdo vlastně zemi vládne. Kdo jmenuje ministry a velvyslance? Rozhoduje někdo, koho lidé vůbec neznají. Vlivný je mladší bratr Butefliky, a pak také armádní velitel, který už protestujícím vyslal varování.

Alžírsko získalo nezávislost na Francii v roce 1962, od té doby byl politický proces ovlivňován střety konkurujících si klanů a mocné armády. FT ovšem píší, že vliv armády a tajných služeb v zemi bývá často přeceňován.

Novou silou je ekonomická elita, která „vyrostla na petrodolarech“, například podnikatel Alí Hadad, šéf velké stavební firmy, která má velký prospěch z infrastrukturního programu.

Protestující proto vnímají další ohlášenou kandidaturu Butefliky jako snahu udržet u moci zájmy neviditelných klanů. Analytici se domnívají, že znovu navržená kandidatura nemocného Butefliky ukazuje, v jak hluboké krizi elity země jsou.

Očividně nebyly schopny přijít se životaschopnou alternativou, když se musely uchýlit ke kandidatuře starého, nemocného muže, který už roky nepromluvil na veřejnosti.

Protesty tak vyjadřují nejen odpor proti Buteflikovi, ale proti celému systému, klanům, Buteflikově rodině, podnikatelské elitě, a zároveň celý systém ohrožují, včetně armády a Národní osvobozenecké fronty.

Buteflika byl jednu dobu populární, zosobňoval legitimitu boje za nezávislost země.

Protesty elity zaskočily a nyní hrají závod s časem, aby našly přijatelného následníka. Jenže opozice, parlament, ale i soudní systém byly v průběhu let tak oslabeny, že najít vhodného kandidáta je velký problém.

Alžířané dali najevo, že šarádu už nemíní dál tolerovat a režim se tak stává čím dál izolovanějším.

Ilustrační foto: Autor – issam bekhti, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76861371

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.