Lotyšsko postavilo hraniční zeď s Ruskem

Projekt Lotyšsku doporučilo NATO jako nástroj, jak zabezpečit hranice země proti nelegální migraci z Ruska.

Lotyšsko dostavilo celkem 93 km dlouhou zeď na hranici s Ruskou federací, píší ruské noviny RBK s odvoláním na lotyšské noviny Delfi. Hraniční zeď se začala stavět v roce 2016 ve snaze o posílení bezpečnosti celkem 282 km dlouhé hranice s Ruskem, odkud do Lotyšska proudili nelegální migranti. Zeď se stavěla na doporučení NATO.

Hraniční zeď je vysoká 2,7 metrů, stála celkem 21 milionů euro a zcela má být hotova v roce 2020. Podle lotyšských médií se v místech, kde už zeď stojí, snížil počet nelegálních pokusů překročit hranice. V Rize se tak rozhodli v projektu pokračovat dál: plánuje se dalších 100 km hraniční bariéry, která bude stát asi 5,6 milionů euro. Na tento projekt ještě nebyly přiděleny finance ze státního rozpočtu.

Hraniční zeď s Ruskem nestaví jenom Lotyšsko, ale i další země. Litva momentálně staví celkem 44,6 km dlouhou zeď na hranici s Kaliningradskou oblastí. Také Finsko v září minulého roku rozhodlo o stavbě bariér na hranici, a to v souvislosti se šířením afrického moru prasat z Ruska.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.