Šéf alžírské armády: Buteflika musí odejít

Z armádního vedení zaznívá, že nemocný prezident musí svojí funkci opustit. Armáda má v zemi stále klíčové postavení.

Požadavky generálů ukazují konec autokratické vlády po týdnech nepokojů, informují Financial Times (tištěné vydání 27/03/2019).

Zdá se, že se blíží konec vládnutí těžce nemocného prezidenta Alžírska. Stojí proti němu už i armáda. Generál Ahmed Gaid Salah, který dříve dokonce patřil do úzkého kroužku kolem prezidenta, nyní požaduje, aby Abelazíz Buteflika z funkce prezidenta odešel. Generál chce, aby místo prezidenta bylo uvolněno kvůli zdravotnímu stavu. Je potřeba zajistit řešení, které uspokojí legitimní požadavky alžírského lidu a bude také respektovat ústavu, řekl generál.

Názor armády je přitom v Alžírsku stále klíčový. Otázka je, jestli návrh armády upokojí demonstranty, kteří se nechtějí smířit s tím, že prezidentem bude 82letý, těžce nemocný Buteflika. Někteří demonstranti mohou vyjádřit obavy, že Buteflika bude obětován, ale jinak režim zůstane. Generál už si pospíšil vychválit demonstranty, že svými protesty „ukazují na velikost alžírského lidu“ a jeho „zralost“. Varoval ovšem také před tím, aby demonstrace nebyly zneužity „nepřátelskými silami“. Generál ovšem také ujistil, že armáda nepřipravuje puč a že řešení je potřeba hledat v rámci ústavy.

Generál se opírá o článek 102 ústavy, který říká, že mluvčí horní komory parlamentu může vykonávat povinnosti prezidenta po 45 dnů, když prezident nemůže.

Demonstrace v zemi vypukly kvůli tomu, že byla oznámena pátá kandidatura Butefliky, který na veřejnosti nepromluvil od roku 2013. Jeho kandidatura byla navíc oznámena, když se léčil v Ženevě.

Nepokoje pokračovaly navzdory tomu, že se pak Buteflika snažil uklidnit demonstranty tím, že volby budou odloženy. Prezidenta začali opouštět jeho spojenci. Mladí demonstranti chtějí odstranit režim, který považují za diktátorský a zkorumpovaný.

Armáda intervenovala v politice v roce 1991, když zrušila volby, které vyhráli islamisté. A to vedlo k občanské válce, v níž zemřelo více než 100 000 lidí. Protesty v tomto roce byly poklidné.

Iustrační foto: Autor – Lamraoui.lamin, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66238349

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.