Globální ekonomika je „v synchronizovaném poklesu“

Ke zpomalení dochází ve všech ekonomických centrech zároveň – v USA, v Evropě i v Číně.

Vývoj ukazuje stejný směr v USA, EU i v Číně, píší Financial Times.

Globální ekonomika vstoupila do fáze synchronizovaného poklesu. Horší data začala přicházet už na podzim, takže je jasné, že vzniká potřeba nových ekonomických stimulů.

Šéfka MMF Christine Lagardeová vydala varování, že fond bude snižovat predikce růstu. Podobně i Světová obchodní organizace očekává zpomalení kvůli obchodním konfliktům.

Obdobný vývoj lze vidět v hlavních centrech, v USA, Číně i Evropě. Na recesi to nevypadá, ale je jasné, že růst zpomaluje. Zpomalení ovšem vyvolává velké znepokojení hlavně kvůli tomu, jak malý prostor pro akci mají makroekonomické politiky. Řada ekonomik má velké veřejné zadlužení, které omezuje možnost fiskálního stimulu. Konvenční monetární politika je také omezena, protože v řadě zemí jsou již nyní úrokové sazby kolem nuly, a nekonvenční politika představuje velké množství rizik.

Zpomalení se projevilo v různých zemích, Itálie spadla do recese, Německo se vyhnulo recesi jen tak tak a USA také ztrácejí tempo, protože daňový stimul se vyčerpal.

Nálada zůstává dobrá ve vyspělých zemích, horší je situace v těch rozvíjejících se, které více znepokojuje situace v Číně, přestože Čína se snaží navýšit kapitálové výdaje a americký FED oznámil, že tento rok nebude navyšovat úrokové sazby. Ke znepokojení ovšem přispívá i to, že zatím nebylo dosaženo dohody mezi USA a Čínou. Nejistota je významný faktor, který omezuje investice a tím může narušit i dlouhodobý růst.

Globálně se „drží“ Indie, která ovšem využívá monetární a fiskální stimul, protože je před volbami.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.