Španělsko před chaotickými volbami

Nadcházející španělské volby mají především identitární charakter a doprovázejí je obavy z budoucnosti.

José Ignacio Torreblanca v článku pro Financial Times uvádí, že politický konsenzus byl narušen návratem nacionalismu a katalánskou otázkou.

Volby, které rozdělují. Takové čekají Španělsko. Bývalý konsenzus, kdy na levém středu byli socialisté, na pravém pak konzervativci, je pryč, míní článek. Teď je tu polarizace, dva bloky, které se vzájemně líčí jako existenciální nebezpečí pro Španělsko.

Napravo je Lidová strana, PP, pak liberální Ciudadanos, a extrémně pravicový Vox. A ti všichni tvrdí, že téma je jen jedno – zbavit se socialistického premiéra Pedra Sanchéze, nedovolit mu vytvořit levicovou vládu, v níž by nejspíš zasedli i baskičtí či katalánští separatisté. Pravicové strany se obávají, že by to vedlo k rozpadu země.

Socialisté, Podemos a také strany separatistů tvrdí, že výhra pravice ohrožuje občanské svobody, které byly získány po pádu diktatury. Navíc se tím podle nich ukončí desetiletí regionální autonomie.

Volby mají tedy identitární charakter a prostupují je obavy z budoucího vývoje.

FT uvádějí, že hlavním tématem, které „otrávilo“ politickou situace, je otázka Katalánska a jeho nezávislosti. Ta dala znovu živou vodu španělskému nacionalismu.

Když nastala první fáze katalánské krize, pak levice i pravice postupovaly jednotně – zastavily pokusy o odštěpení a rozpustily parlament a centralizovaly řízení Katalánska. Jenže pak přišlo rozdělení u otázky: jak dál postupovat?

FT píše, jak za vše může Sanchéz, španělský socialistický premiér, který nesplnil slib a nevyvolal volby poté, co byl funkce zbaven Mario Rajoy. Jeho kroky – jak postup u katalánského referenda, tak i korupční skandály – poškodily zemi. Sanchéz toho mohl využít ke svému prospěchu a spolu s Ciudadanos (pravicoví liberálové – pozn. red.) vytvořit vládu.

Sanchéz se ale rozhodl protlačit rozpočet s Podemos a s podporou separatistů. Tím rozčílil jak Ciudadanos, tak pomohl i k vzestupu pravicovému Voxu. Znovu se ve hře objevily identitární otázky a obavy o budoucnost země.

Když vyhraje pravice, předpovídá Torreblanca, a ve vládě bude i Vox, pak se levice ještě víc posune do extrému. A katalánský separatismus ještě posílí, jakmile se otevře jakákoliv otázka omezení regionální autonomie. Ale když vyhraje levice, pak tu jsou nebezpeční Podemos, děsí se FT, a jejich podpora pro separatisty zažehne další vlnu španělského nacionalismu.

FT píší, že ideální by bylo spojení Ciudadanos se socialisty, kteří by vládli „ze středu“ a pokusili se vytvořit nějaký konsenzus ohledně Katalánska. Mezi oběma lídry těchto stran jsou ovšem silné antipatie.

Co bude osudem Španělska? Polarizace nebo konsenzus a umírněnost, končí poněkud sugestivně autor. 28. dubna uvidíme víc.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.