OPEC těžbu dramaticky nenavýší

Předpoklad, že íránský výpadek na trhu nahradí saúdská ropa se může ukázat jako naivní.

Cyril Widdershoven se domnívá, že zrušení výjimek u íránské ropy bude mít na trh ropy velký vliv. Nelze totiž automaticky očekávat, že Saúdové výpadek vykompenzují.

Analytici jsou optimisté a myslí si, že Saúdská Arábie vykompenzuje výpadek íránské ropy. Jenže realita může být jiná. Nejsou zde žádné náznaky, že by Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty ochotně navýšily těžbu, aby ceny ropy zůstaly přijatelné.

Velkou otázkou je, co se stane na trhu 2. května. V ten den končí výjimky pro dovoz íránské ropy. Dovozci ropy mají své nástroje, jak se bránit proti sankcím na Írán. Saúdská Arábie musí být hodně opatrná, aby stabilizovala trh a zároveň nepadla do trumpovské pasti, což by vedlo k přebytku nabídky na trhu.

Vše nyní ukazuje na vyšší ceny, myslí si Widdershoven. Pokud se na trh nedostane ropa navíc, bude její nedostatek citelný během pár měsíců. Slova Donalda Trumpa i Mika Pompea, že Saúdové a Emiráty společně vykompenzují výpadek, jsou zatím jen zbožné přání, píše ropný analytik.

Spoléhat se na to, že americká břidlice dostatečně zásobí trh, může být naivní. Saúdové změnu nepotřebují, protože současná úroveň cen podporuje jejich plán na diverzifikaci ekonomiky.

Západní analytici vnímají ztrátu íránské ropy ve světle volné kapacity OPEC. Ale o to nejde, trh má na budoucí měsíce zásob dost. Saúdové nemusejí „otevřít kohoutky“ a zaplavit trh. Současné ceny ani neničí globální růst. Jistě, Saúdové a Emiráty by mohli na trh dodat takových 2 mb/d, ale vzhledem k iracionalitě na ropném trhu by to jistě vedlo k poklesu ceny. A navíc – dohoda OPEC+ platí do konce června.

Je tu jiné téma. Země jako je Indie nebo Čína možná v následujících týdnech vyjednají nové dohody s Íránem. Pak by se trh mohl lehce destabilizovat, pokud by náhodou producenti OPEC spadli do pasti navyšování těžby, aby vytlačili Írán z trhu. Nejrozumnější je snížit těžbu a bude z toho remíza, tvrdí Widdershoven.

Íránské sankce nezmění nic na chování Saúdů, tvrdí autor. Neznámou jsou dodávky ropy z Libye a Venezuely. Ztráta libyjské ropy by mohla vést ke změně celkové strategie OPEC. Pokles těžby Venezuely už je „v ceně“.

Saúdové budou bezesporu bedlivě pozorovat situaci v Rusku. To je součástí dohody OPEC+, ale Moskva se nezúčastňuje politiky snížení těžby zrovna s nadšením. Rusko a Saúdská Arábie si musejí být vědomy, že pokud by cena příliš stoupla, mohla by se navýšit americká produkce břidlic. Žádný lehký úkol před hlavní sezónou.

OPEC+ má skutečně jiné starosti než starat se o spokojenost amerického prezidenta. Ceny v rozmezí 70-80 dolarů za barel ekonomickému růstu neuškodí a zároveň se naplní kapsy zemí OPEC.

OPEC může balancovat, Saúdové například mohou produkci navýšit – aby ceny nebyly příliš vysoké – o dalších 500 000 barelů, aniž by překročili svou kvótu. Když se OPEC (a Rusko) udrží a nepůjdou po tržním podílu Íránu, mohou udržet stabilní trh delší dobu. Ale před červnovou schůzkou ve Vídní se nedá očekávat moc nových informací.

Vysvětlování cen benzínu bude na Trumpovi, píše Widdershoven.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.