Některé členské země jsou v Evropském parlamentu méně reprezentovány

Nová studie sledovala rozdělení vysokých postů v končícím EP. Česko obstálo daleko lépe, než byste čekali.

Nadace Roberta Schumana zveřejnila politickou analýzu, která se věnuje práci končícího Evropského parlamentu. Jedním ze zjištění studie je, že některé státy jsou v rámci EP reprezentovány méně. Řada z nich jsou země, které mají nejnižší volební účast v evropských volbách, všímá si studie dále.

Pohled na to, jak jsou rozdělené klíčové posty v parlamentu, je podle analýzy znepokojivý. Některé země drží důležité posty místopředsedů parlamentu, předsedů parlamentních výborů, jejich místopředsedů, koordinátorů výborů, jiné země jich mají velmi málo.

Z celkem 440 vrcholných pozic v Evropském parlamentu jich drží Německo 74. Francie 44 a Itálie 42. Na druhé straně Lotyšsko a Kypr mají po jednom, Slovinsko 2, Litva 3, Estonsko a Chorvatsko 3, Lucembursko a Irsko 4, Slovensko a Řecko 6. Česká republika má naopak 22 postů a je na 8. místě shora (viz zde).

Vedle toho zpráva zjistila, že v případě důležitých dossier mají „staré“ členské země dominantní postavení, především pak jako koordinátoři výborů, kteří působí jako prostředníci politických skupin, organizují úlohy svých zástupců ve výborech a konkrétně pak řídí parlamentní zprávy a jednání o dodatcích.

33 koordinátorů bylo z Německa, 21 z Francie, 18 z Itálie, 16 z Británie a po 13 ze Španělska a Nizozemska.

Zpráva si všimla toho, že je tu možnost vazby mezi zeměmi s nízkou volební účastí a menší reprezentací. Například v roce 2014 volilo v evropských volbách jen 13,05 % Slováků; 18,20 % Čechů nebo 24,55 % Slovinců; 28,97 % Maďarů apod.

Podle slov jednoho z autorů studie Erika Maurice je možné předpokládat, že nízká účast má určitou souvislost s nízkým počtem reprezentantů na důležitých postech v EP. Znamená to nedostatek viditelnosti pro voliče v už tak vzdálené instituci. Zdůrazňuje to pocity voličů, že jejich hlas nemá smysl. Maurice ale dodal, že se nejedná jen o problém reprezentantů a politických stran v EP, ale také národních médií, která dění v EP často opomíjejí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.