Bolsonarova Brazílie ztrácí světovou prestiž

Ukázal to poslední příklad z New Yorku, kde se brazilský prezident fakticky stal persona non grata.

Brazilský prezident Jair Bolsonoro a s ním i Brazílie se potýkají s nepřátelstvím nejen v New Yorku, kde je Bolsanoro persona non grata, ale i celosvětově v souvislosti s propadem prestiže Brazílie.

Ukázala to poslední newyorská událost, která přerostla v další kontroverzi. Americko-brazilská obchodní komora udělila prezidentu Bolsonarovi titul „Osobnost roku“ spolu s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Jenže večerní ceremoniál předání cen se jaksi zvrtnul.

Nejprve vyjádřili svůj odpor sponzoři Přírodovědného muzea v New Yorku, kde se slavnost tradičně pořádá. Důvodem byly Bolsonarovy politické názory. Slavnost byla přemístěna do hotelu, ale někteří sponzoři se jí už nezúčastnili. Korunu celé kontroverzi nasadil starosta New Yorku Bill de Blasio, který řekl, že brazilský prezident není ve městě vítán, důvodem jsou jeho homofobní a rasistické názory. De Blasio je demokrat a na kritice Bolsonara si možná buduje reputaci lidskoprávního aktivisty v souvislosti s americkou domácí politikou. Rasance jeho útoku však ukazuje, že prestiž Brazílie za nového prezidenta poklesla.

Bolsonarovi na pomoc nepřispěchali ani jeho američtí konzervativní příznivci. Prezident Bolsanoro si nakonec vybral jako místo převzetí ceny Texas, což z celé události udělalo provinciální záležitost, na kterou nakonec nikdo z amerického velkého byznysu nedorazil.

Propad brazilské prestiže na světové scéně nelze ale přičítat jen Jairu Bolsonarovi. Důvodem je také pětiletý cyklus ekonomického propadu země. Vedle toho oslabila i brazilská měkká síla, která stála na positivním image „mnohonárodnostní tropické kultury překlenující sociální rozdíly mezi černými a bílými, bohatými a chudými“. Tato měkká síla Brazílie ale upadla, protože měkká síla bez ekonomického úspěchu není přesvědčivá.

Díky novému prezidentovi a jeho polarizující domácí i zahraniční politice pokračuje propad významu Brazílie ve světové politice rychleji. Brazílie i Bolsonaro se budou muset v těchto podmínkách smířit s tím, že už nejsou všude vítáni s otevřenou náručí, jak tomu bylo v minulosti.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.