Kypr už není hlavním místem pro stěhování ruského kapitálu

Přísnější pravidla i dohoda o výměně daňových informací vede k tomu, že ruský kapitál si hledá jiné offshory.

V roce 2018 byl čistý odtok kyperských investic z Ruska rekordní – šlo o 10,3 miliard dolarů navíc ve srovnání s tím, kolik přišlo z Kypru do Ruska. Jedná se o nejvyšší saldo za posledních 12 let. Posílení bankovních pravidel a zavedení systému výměny daňových informací podle expertů vedou k tomu, že podnikat prostřednictvím Kypru se stalo nesmyslným.

V případě přímých investic Kypru do ruských firem došlo ke snížení o 13,9 miliard dolarů, což je rekord. Byl zde sice čistý přítok investic, tj. vkladů z Kypru v rozsahu 5 miliard dolarů, což částečně celkové statistice pomohlo. Negativní saldo zaznamenala také oblast nákupů dluhových nástrojů pro kyperské peníze, saldo činilo 1,4 miliardy dolarů.

Tradičně jsou kyperské přímé investice do Ruska kapitálem s ruským původem. Experti poslední čísla hodnotí tak, že se tyto peníze ve formě investic do Ruska vrací stále méně. Ve své době byl Kypr jednou z nejpřitažlivějších oblastí pro vznik holdingů. Nyní se ale využívání tohoto offshoru stalo pro ruské občany méně výhodným. Důvodů je několik: jsou zde vyšší rizika možných sankcí, včetně blokování účtů; vedle toho na Kypr roste tlak, aby svůj bankovní sektor reguloval lépe. K tomu také došlo.

Centrální banka Kypru vydala nařízení, ve kterém se banky musejí rozloučit s těmi firmami, u kterých zjistí, že se jedná jenom o krycí společnosti, bez konkrétních aktivit. Banky mají povinnost si klienty prošetřit. Dále ale vstoupila v platnost dohoda mezi Kyprem a Ruskem o výměně daňových informací. Tím pádem se úřady v Rusku mohou dozvědět data o účtech ruských občanů na Kypru.

Na konci roku 2018 činili vklady ruských klientů na Kypru celkem 3 miliardy dolarů, v případě firem z Ruska měly v roce 2012 na Kypru celkem 19 miliard dolarů.

Podle ruských expertů hraje roli také skutečnost, že v Rusku bylo vyhlášeno už druhé kolo amnestie – ruští občané se mohli vrátit a zaregistrovat zdroje ze zahraničí bez právních důsledků. Ovšem nejedná se o hlavní příčinu: větší roli mají shora zmíněné důvody.

Populární Kypr ovšem nahrazují jiné offshory. Investice do ruské ekonomiky z Kypru sice klesly, ale naopak byl zaznamenán nárůst investic z Baham, Bermud, Britských Virginských ostrovů a z Nizozemska. A také došlo k nárůstu investic z jiných zemí EU, z Velké Británie a z Francie. Mimo EU také ze Švýcarska. I zde se jedná o kapitál ruského původu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.