Jak skončí dluhový cyklus?

Co se stane nebo může stát se světovým dluhem?

Martin Wolf pro Financial Times analyzuje světový dluh a jeho možné důsledky.

Různé názory panují ohledně toho, co se stane s dluhy – někteří vidí inflaci, jiní věští nebezpečí deflace. Hlavní ekonom Banky pro mezinárodní platby vidí hrozbu v růstu dluhu nefinančního sektoru. To se týká vlád i korporací v bohatých a rozvíjejících se zemích. Zranitelné jsou hlavně ty rozvíjející se země, které si půjčují v cizích měnách.

A je tu i recept na nestabilitu, protože měnová politika podporuje riziko, kdežto regulace od něj odrazuje.

Co taková historická paralela? Amorální prezident Richard Nixon si chtěl zajistit znovuzvolení a tlačil na šéfa FEDu, aby mu s tím pomohl. Kromě toho také rozpoutal obchodní válku přes devalvaci a protekcionismus. Byla z toho dekáda chaosu. Nezní to jaksi povědomě?

Ale je tu také nízká americká nezaměstnanost, která vede některé k přesvědčení, že Philipsova křivka je mrtvá, ale možná jen spí, myslí si Wolf. Silný poptávkový impuls ji může probudit.

Inflace by pomohla centrálním bankám, s ní si umějí poradit. Jenže ty, kteří tvrdí, že by „umazala“ dluh, je potřeba také upozornit na nárůst krátkodobých úrokových sazeb, vzrostly by rizikové prémie. Jistě by se objevilo politické napětí.

Ale nelze vyloučit ani deflaci – válka na Blízkém východě, dopady obchodní války nebo krize v eurozóně. Výsledkem by byla recese či hlubší krize, deflace a tím pádem rostoucí dluh. Konvenční, ale i některá nekonvenční politika by byla v koncích.

Pak by musely nastoupit tyto kroky, vypočítává Wolf: třeba monetizace deficitů, „helikoptérové“ peníze, nebo záporné úrokové sazby. Tyto kroky by často byly technicky i politicky nesnadné. Ale pokud by vlády nekonaly, můžeme se dostat k něčemu podobnému jako byla Velká recese.

Jenže tyto katastrofy nejsou nutné. Byla by to vybraná cesta. Jak říká Dalio, je možné jít „zlatou střední cestou“ kooperace fiskální a monetární politiky. Politická změna je riskantní, ale možná. Není nutné opakovat chyby 30. nebo 70. let, píše Wolf. Jenže chyb se pořád dělá hodně a dokonce si dnes můžeme představit rozpad ekonomického a politického řádu. Těžko spočíst dopad na náš zadlužený svět, ale byl by šílený. Nacionalističtí autoritáři by těžko mohli spolupracovat, to je to skutečně děsivé, uzavírá Wolf.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.