Půjde Itálie do konfliktu s Bruselem?

Příměří mezi oběma italskými vicepremiéry a shoda na programech daní a výdajů povedou ke konfrontaci s premiérem i s Bruselem.

Noviny Financial Times informovaly, že vicepremiéři Luigi Di Maio a Matteo Salvini zakopali válečnou sekeru a připravují se na střet s Bruselem.

Příměří mezi vicepremiéry a shoda na programech daní a výdajů, které ovšem povedou ke konfrontaci – s vlastním premiérem a hlavně s Bruselem.

Vztahy v koalici byly napjaté a zdálo se, že volby do Evropského parlamentu budou posledním hřebíčkem do rakve. Ve volbách uspěla masivně Salviniho Liga, kdežto Pět hvězd obsadilo ponižující třetí pozici. Tím se Salvini stal dominantní osobou koalice.

Nyní je ale válečná sekera zakopána a obě dvě strany se shodly, že se pokusí snížit pravděpodobnost disciplinárního řízení s Evropskou komisí. I zástupci obou stran potvrdily, že „po bouřce přijde slunce“ a že obě strany jsou ochotné dále spolupracovat.

Pokud tomu skutečně tak bude, pak vše skončí střetem s premiérem Giuseppem Contem, který se chce sporu s Bruselem vyhnout, tvrdí FT. Ministr financí Itálie byl varován, že kdyby Itálie chtěla vyzkoušet své tzv. „mini-BOT“, neboli malé dluhopisy, pak by byly tyto považovány za nelegální paralelní měnu.

Italský premiér doufá v nějaký manévrovací prostor, protože nechce provokovat Brusel, ale zároveň je jasné, že obě dvě strany, chtějí uskutečnit opatření, která považují za klíčová. Například Salvini chce zavést rovnou daň, zatímco Pět hvězd míní zavést minimální mzdu.

Di Maio uvedl, že „se mu nechce válčit s Bruselem, ale Italům musí dodat výsledky“.

FT také tvrdí, že Salvini vládu pokládat nechce, je pro něj výhodná, neboť stále může čerpat voliče jak Pěti hvězdám, tak i Berlusconiho straně Forza Italia. Salvini je velký improvizátor, jeho styl je vždy očekávat něco dramatického. Politika v Itálii je tradičně hysterická, ale zatím se vláda drží.

To potvrzují i další hlasy s tím, že „vláda je silnější, jež vypadá“. Předčasné volby by byly riskantní pro obě strany.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.