USA mají stupňovat kyberútoky na ruskou energetickou síť

Nový počítačový kód USA měl proniknut do energetické sítě Ruska. Má jít o varování i demonstraci síly.

Podle článku novin New York Times Spojené státy stupňují svoje kybernetické invaze do ruské energetické sítě. Má se jednat o varování pro prezidenta Vladimira Putina a demonstrace toho, jak může administrativa Donalda Trumpa využít svoji novou pravomoc k nasazení kybernetických nástrojů.

Během posledních několika měsíců se v rozhovorech objevily informace o tom, že byl do ruské energetické sítě aplikován nový počítačový kód. Mělo se jednat o utajenou součást kroků, které USA podnikly v rámci boje proti moskevským dezinformacím a také hackerům.

Ti, kteří zastávají agresivnější postoje tvrdí, že se jedná o zpožděnou reakci, poté co americké ministerstvo pro domácí bezpečnost varovalo, že Rusko vložilo do amerického systému malware, který by mohl sabotovat americké elektrárny a plynovody či vodovody v případě budoucího konfliktu.

Americké kroky ale také hrozí eskalací vztahů mezi USA a Ruskem.

Americká vláda nepopsala konkrétní kroky, které v rámci nové pravomoci provedla. Ovšem poradce pro národní bezpečnost Bílého domu John R. Bolton minulý týden sdělil veřejně, že USA rozšířily svůj pohled na podobné hrozby; má se jednat o součást snahy říct Rusku, že za kyberútoky zaplatí cenu.

Energetické sítě jsou bojištěm už delší dobu. V roce 2012 měly Spojené státy podle svědectví svědků vložit do kontrolního systému energetické sítě Ruska rozvědný program.

Nyní se ale prostředky zostřily a USA jdou cestou větší ofenzívy. Spojené státy tak chtějí Rusko varovat před kyberútoky, které budou mít důsledky.

Minulé léto Donald Trump podepsal nařízení, které dává kybernetickému vedení větší pravomoci bez nutnosti mít ke všemu svolení prezidenta.

Bez znalosti utajovaných informací se ale nedá vědět, jak moc hluboko mají Spojené státy přístup k energetické síti Ruska. Jen tehdy se dá říci, zda Spojené státy mohou a dovedou Rusko „vypnout“ nebo jej poškodit.

(Pozn. red.: V roce 1982 způsobila počítačová sabotáž z dílny CIA obrovskou explozi plynovodu na Sibiři, podrobněji na webu New York Times nebo v češtině zde. Výbuch je zmiňován také ve filmovém dokumentu „Reaganova tajná válka“, ve videu 12:35 min).

Bolton i velitel kybernetického velení generál Paul Nakasone odmítli dát jakékoliv detaily. Bez komentáře věc nechala také NSC, Rada národní bezpečnosti. Dva zdroje z americké administrativy pak sdělily, že prezident Trump nebyl o těchto krocích vůči Rusku informován, a to z obav, jak by reagoval.

Také se neobjevily žádné přesné informace o tom, že by Spojené státy skutečně vypnuly ruskou energetickou síť prostřednictvím počítačového kódu. Ve vojenských plánech mnoha zemí ale takové formy útoku už figurují. Kybernetická oblast je už delší dobu prostorem velmocenské soutěže mezi USA a Ruskem.

Jaká je reakce Ruska na možnost, že by Spojené státy mohly kontrolovat jeho energetickou síť, není zatím jasné.

Více v anglickém originálu.

P.S. Na zvěřejnění těchto informací deníku New York Times reagoval prezident Trump obviněním z virtuální vlastizrady.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.