Ekonomové vyzývají Brusel k rázným změnám

EU by si měla nově definovat koncept ekonomické suverenity v nových proměnlivých podmínkách současnosti.

Financial Times informují o výzvě ekonomů – je potřeba změnit koncept ekonomické suverenity.

EU se potácí v rozbouřeném moři mocenské politiky. Ekonomové se snaží najít způsob, jak by EU mohla obstát v konkurenci dvou velmocí, USA a Číny, které bojují mezi sebou.

Jeremy Shapiro, Jean Pisani-Ferry a Guntram Wolff sepsali doporučení pro příští Evropskou komisi. Tvrdí, že je potřeba nově definovat „ekonomickou suverenitu“, protože světové podmínky se rychle mění.

Prý je potřeba, pokud se EU má stát supervelmocí, přestat rozlišovat mezi ekonomickou integrací a geopolitickými a bezpečnostními zájmy. Navrhují, aby EU změnila svá pravidla hospodářské soutěže a také svou roli v multilaterálních institucích.

Navrhují také nový „orgán“ ekonomické suverenity, který by měl propojit řadu oblastí, například obchod, humanitární pomoc či rozšíření EU. Nový vysoký zmocněnec pro zahraniční politiku by měl mít i pravomoc zasahovat do politiky hospodářské soutěže. Bezpečnostní „stopka“ by měla být schopna zabránit některým fúzím.

Je potřeba věnovat větší pozornost státní pomoci, která deformuje vnitřní trh, neboť firmy mimo EU tuto státní pomoc používají nadmíru.

Je to ambiciózní sada reforem, která zahrnuje i posílení eura jako mezinárodní měny. Pro bohaté země EU budou některé návrhy těžko stravitelné, například spojení Evropské investiční banky s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj.

Autoři si ovšem uvědomují, že země EU mají různé zájmy a aplikace jejich návrhů by vyžadovala mnoho vyjednávání a složitého hledání konsensu.

Chtějí také zavést hlasování kvalifikovanou většinou v monitoringu zahraničních investic a podporují malé aliance v otázkách, kdy není možné najít všeobecný souhlas a část zemí chce jít „kupředu“ rychleji.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.