EU vybrala na post nové šéfky MMF Kristalinu Georgievu

Kandidátkou na post šéfa Mezinárodního měnového fondu se stala nakonec Kristalina Georgieva z Bulharska. Jak k tomu v rámci evropské diplomacie došlo?

Financial Times informují o tom, jak v rámci EU probíhal výběr kandidátů na post uvolněný po Christine Lagardeové.

Nakonec se kandidátkou EU stala bulharská zástupkyně Kristalina Georgieva. Intenzivní diplomacie vedla k tomu, že nizozemský kandidát Jeroem Dijsselbloem nakonec odstoupil „z klání.“ Hlasovat se bude na začátku října. Prozatím rozvíjející se ekonomiky nepředstavily žádného svého kandidáta.

Švédsko a Nizozemsko ovšem zkusily volbu Georgievy zpochybnit, neboť volba nesplnila všechna kritéria, týkající se podpory zemí, které tvoří alespoň 65 % obyvatel EU. Švédsko chtělo jiný přepočet, podle kvót MMF, kde by Německo mělp zásadnější postavení a východní Evropa menší. Pak by totiž zvítězil Dijsselbloem.

Protože ale Dijsselbloem odstoupil, pak je právě ona kandidátkou EU. Georgieva se proto rozhodla odejít ze své funkce ve Světové bance.

V případě Kristaliny Georgievy, píší FT, se jedná o další vítězství Francie. Ta tuto kompromisní kandidátku prosazovala nejvýrazněji, Berlín a především Nizozemsko měly jiné preference. Rovněž pozice v ECB pro Lagardeovou je vnímána jako vítězství Francie.

Velká Británie kandidáta nepředstavila, kritizovala celý proces a nakonec se hlasování ani neúčastnila.

Georgieva je bývalou evropskou komisařkou za Bulharsko a je považována za kompetentní ekonomku. Pokud uspěje v říjnovém hlasování, pak se stane první zástupkyní východní Evropy, která by vedla MMF.

Zásadní problém ovšem spočívá v tom, že Georgieva nesplňuje věkové kritérium. Tento rok jí bylo 65 let a teoreticky by tedy vůbec na funkci v MMF neměla kandidovat. Francie ovšem doufá, že dojde ke shodě na změně pravidel. Údajně tuto změnu podporují i USA.

Je otázkou, jestli Británie představí vlastního kandidáta. Boris Johnson údajně uvažuje o Georgeovi Osbornovi, bývalém ministru financí, Kanada se postavila zase za britského Marka Carneyho, který odchází z anglické centrální banky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.