ECB musí připustit, že jí došlo střelivo

Arzenál existujících politik pro hospodářskou stimulaci je u Evropské centrální banky vyčerpán.

Rob Burnett tvrdí, že ECB musí uznat, že její arzenál existujících politik je vyčerpán. Další snižování sazeb, či nakupování dluhopisů pomůže jen části investorů, ale nikomu dalšímu.

Pro koho vlastně pracuje ECB? Zní to absurdně, odpovídá si Burnett, ale ona celá tržní situace je absurdní. Investoři neustále nabádají ECB, aby jednala, ale samy nevěří, že by svou politikou kvantitativního uvolňování mohla něco pozitivního přinést.

Očekává se akce tak nějak ze zvyku, ale ne kvůli efektivitě, a to je hodně nebezpečné. Nízké úrokové sazby na hodně dlouho, či navždy, odrazují od rizika. To banky přeci převádějí onu chuť riskovat do ekonomiky, ale samy jsou pod tlakem, což může ohrozit celou ekonomiku.

Je tu velký i akademický spor o tom, jak vlastně působí vysoce záporné úrokové sazby. Krátkodobě, a na to asi spoléhá ECB, se toho moc neděje. Banky nezměnily své chování. Ale co dlouhodobě?

Běžné vklady jsou na nule, což se veřejnosti nelíbí. Banky jsou pod tlakem, čelí ztrátám, žádné hedgeování tady nepomůže. Ukázalo se, že čím větší snížení sazeb ECB, tím těžší to mají banky, aby získaly kapitál, tvrdí Burnett. Nakonec to vše může vyústit v deflační tendence.

Dluhopisový trh to vidí podobně, ale volání po dalším snížení sazeb je už skutečná hamižnost. Ceny dluhopisů jdou k nebesům spolu s tím, jak jsou výnosy extrémně nízké. Podporuje se tím systémová zranitelnost.

Takže ano, část investorů se raduje, ale kdo jinak? Komu jinému taková politika pomáhá? Opravdu se snížení sazeb třeba pro firmy projeví ve vyšší míře investic? Vždyť už nyní jsou sazby rekordně nízké.

ECB se nyní zavázala, že bude držet nízké úrokové sazby dlouho a sama se diví tomu, že inflační očekávání klesají. Burnett se ale ptá: Opravdu poptávce pomáhají trvale nízké úrokové sazby, nebo ji časově odkládají? Když víte, že sazby budou nízké donekonečna, tak proč si půjčovat teď?

Další akce ECB moc benefitů nepřinese, tvrdí Burnett. Centrální banky jsou ovšem posedlé důvěryhodností a také mocí. Chtějí ale skutečně ukázat impotenci svých současných nástrojů?

Důvěryhodnosti ECB pomůže spíše to, když bude upřímná a řekne, že aktuální arzenál zbraní je vyčerpán. Je potřeba mít poptávkový stimul, který se odrazí v reálné ekonomice. Čím dříve bude toto uznáno, tím spíše bude EU schopna vytvořit politiku k zotavení se z příští krize.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.