Lidé nenesou morální odpovědnost za vládu, míní 60 % dotázaných Rusů

Číslo dotázaných s takovým míněním v Rusku za posledních skoro 11 let vyrostlo o celkem 10 p.b.

60 % dotázaných Rusů si myslí, že lidé nenesou morální odpovědnost za jednání své vlády, ukázal průzkum společnosti Levada. Pro srovnání v roce 2008 bylo lidí v Rusku s takovým míněním o 10 procentních bodů méně.

Průzkum dále ukázal, že celkem 54 % dotázaných lidí nechce odpovídat za to, co se děje v jejich zemi. V porovnání s rokem 2008 tento ukazatel vyrostl o 22 procentních bodů. A 57 % dotázaných sdělilo, že také nechce nést odpovědnost za politiku země v minulosti.

Sociolog společnosti Levada Lev Gudkov interpretuje výsledky průzkumu následovně: „Pro vládu to znamená, že se rozmývá její podpora, dochází ke skrytému vnitřnímu napětí mezi společností a státem.“ Celkově zdůraznil rozpad sociálních svazků a fragmentaci ruské společnosti.

Nedávno ruská média informovala o jiných výsledcích sociologických výzkumů, které ukazovaly na to, že alespoň dotázání pociťují vůči vládě podrážděnost, strach a stud. Rostou také pocity viny za svou vlastní nečinnost.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.