Putin měl se zlatem pravdu, ocenili ruského prezidenta v Německu

Sázka na zlaté rezervy a dedolarizaci už před skoro 15 lety se Putinovi vyplácí. Rusko se stává vzorem pro jiné.

Vladimir Putin provedl široké rozšíření zlatých rezerv Ruska, aniž by si toho světová ekonomika nějak všimla. A tato velká spekulace se zlatem, zdá se, dosáhla svého cíle: růst cen zlata je pro Putina dárkem k výročí 20 let u moci a konflikt mezi USA a Čínou mu jen hraje do karet, takto zhodnotil článek německé televizní stanice n-tv Putinovu politiku v tomto směru.

Autorem článku v kolonce „Osobnost týdne“ je přitom známý německý novinář Wolfram Weimer. Weimer dále konstatoval, že Putin se nákupem zlata snažil oslabit americký dolar a směřovat k dedolarizaci. Jednalo se tak o politický cíl. A jak Weimer dále zdůraznil, operace v oblasti vývozu a dovozu se stále více dějí v národních měnách.

Moskva vidí zlato jako náhražku dolaru, který chápe jako „politickou zbraň proti Rusku“. Zlato tak slouží také jako ideální investiční aktivum k obraně proti americkým sankcím. Ruské zlaté rezervy jsou rekordní, zatímco se od roku 2010 14x snížily ruské vklady do amerických státních dluhopisů.

Vsadit na zlato se ukázalo jako zvláště výhodné také díky politice současného prezidenta USA Donalda Trumpa. Zlato zvyšuje hodnotu díky obchodnímu konfliktu mezi USA a Čínou. Investoři ho chápou jako klidný přístav pro krizové situace. Tedy, čím více bude Trump eskalovat konflikt s Čínou, tím cennější budou ruské zlaté rezervy, napsal německý žurnalista.

Ovšem zlatu pomáhá také Trumpova politika „levných peněz“. Snižování úroků americkým FEDem tak podle autora povede k tomu, že poroste cena zlata na globálním trhu. Podle článku tak Putin vyhrává hned dvakrát, a to díky Trumpovi.

Je zde ovšem také politika samotného Ruska a Vladimira Putina, která vědomě cenu zlata zvyšuje. Například nyní ruská centrální banka (Banka Ruska) nakupuje téměř všechno vytěžené zlato v Rusku.

Navíc příkladu Ruska nyní následuje Čína, která se tak snaží zbavit závislosti od dolaru. Ovšem nejde jen o ni, ale i o země jako Turecko, Polsko, Maďarsko a Kazachstán, které začaly ruskou strategii kopírovat. Plán Putina: pryč s dolarem, ať žije zlato, funguje, tvrdí článek.

Rusko ovšem nevsadilo na zlato v souvislosti s anexí Krymu, jak by se mohlo zdát. Vladimir Putin vsadil na tento vzácný kov už někdy kolem roku 2005. Ruská centrální banka zlato nakupovala v letech 2011-2013. V německém tisku (Die Welt) se pak v roce 2015 v souvislosti s propadem cen zlata psalo, že Putin „chytil Rusko do pasti“ zlatých rezerv, i když experti byli v hodnocení těchto kroků jako „strategické chyby“ opatrnější. Dnešní perspektiva tento názor na zlaté rezervy jako strategickou chybu Putina koriguje. Ovšem už v roce 2015 od odborníka zaznělo, že zlato má svoje výhody, ale i nevýhody. Například se nehodí k regulaci trhu a intervence k podpoře národní měny. K tomu je lepší dolar.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.