Rozpory mezi Trumpem a jeho západními spojenci jako hlavní znak summitu G7

Mezi lídry skupiny G7 byly i tentokrát patrné rozpory v případě velkého množství témat.

Prezident Donald Trump sice trval na tom, že s lídry vyspělých zemí vychází dobře, ale bylo možno pozorovat velké množství témat, kde přetrvávaly odlišné postoje – od Číny, po Írán, Severní Koreu či Rusko. Informuje Reuters.

Navzdory Trumpovu optimistickému tweetování o tom, jak spolu všichni skvěle vycházejí, se rychle objevily problémy. Britský premiér Boris Johnson projevil obavy z nárůstu protekcionismu. Uvedl, že chce „obchodní mír“.

Trump ovšem uvedl, že spojenci „respektují obchodní válku“.

Ještě před summitem Trump vyhrožoval, že zavede cla na francouzské víno, protože Francie zavedla digitální daň, která dopadá na americké firmy. Donald Tusk reagoval tím, že možná nadchází poslední chvíle k záchraně „naší politické komunity“.

Emmanuel Macron pozval i zástupce Afriky, aby bylo možno probrat jejich problémy. Zástupci Indie, Austrálie a Chile i Španělska se měli zúčastnit nedělní večeře. USA obvinily Macrona z toho, že se snaží „rozpoltit G7“ tím, že se koncentruje na minoritní témata. Francie to ovšem odmítla. Zdůraznila, že témata jako obchod, či bezpečnost byly dříve konsensuální, ale dnes to již neplatí. Naopak, jsou zdrojem značného napětí.

Evropští zástupci se také snaží zmírnit konfrontaci mezi Íránem a USA, ale Trump odmítl francouzské snahy o mediaci a uvedl, že bude pokračovat se svými vlastními iniciativami.

Trump se neshodl s japonským premiérem Šinzó Abem ohledně Severní Koreje. Trump hájí severokorejského lídra Kim Čon-una a tvrdí, že poslední testy raket neporušují žádné dohody. Abe, stojící vedle Trumpa, ovšem řekl, že jde o porušení rezolucí OSN.

Spor nastal i ohledně Ruska. Trump vyzval k tomu, aby se Rusko vrátilo a znovu se tedy obnovil formát G8. Johnson uvedl, že diskuse o Rusku byla „velmi živá“.

Trump také řekl, že Británie bude mít „obrovskou“ dohodu s USA, až odejde z EU. Nechtěl dávat žádné rady Johnsonovi ohledně Brexitu, jen uvedl, že „je skvělým mužem pro tu práci“.

Transatlantické spory jsou nejsilnější, ale rozpory jsou patrné i v evropském táboře a to kvůli novému britskému premiérovi Johnsonovi. Ten trvá na tom, že Brexit se uskuteční 31. října, ať se děje, co se děje.

K mezinárodnímu napětí přispěl Macron tím, že pohrozil blokací dohody EU s jihoamerickým Mercosurem a to kvůli ničivým požárům Amazonie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.