Centrální bankéři se sešli v Jackson Hole

Americký guvernér centrální banky (FED) Jerome Powell je pod tlakem amerického prezidenta.

Summit bankéřů v Jackson Hole netrpělivě očekával projev amerického guvernéra Jeroma Powella. Stalo se tak navíc jen krátce poté, co Čína oznámila zavedení nových cel na americké zboží (včetně sóji). Dal najevo, že FED bude těžko řešit napětí plynoucí z obchodních konfliktů. A zopakoval větu, že měnová politika bude řízena tak, aby expanze vydržela co nejdéle.

Trumpa tyto formulace rozčílily a následně napsal, že USA mají „příliš silný dolar a příliš slabý FED“. Položil si také řečnickou otázku, jestli je větším nepřítelem USA Powell, nebo čínský prezident Si Ťin-pching.

Powell rozčílil prezidenta Donalda Trumpa i tím, že přiznal, že monetární politika má nástroje k ovlivnění výdajů spotřebitelů či podnikatelského klimatu, ale není uzpůsobena na to, aby přinášela pravidla řešení sporů v mezinárodním obchodu.

Celkově ale zhodnotil vývoj americké ekonomiky pozitivně, i když hovořil o „umírněném růstu“.

FED není v lehké situaci, neboť čelí rozporuplným ekonomickým údajům. Průmyslová produkce roste, i když pomalu. Americký spotřebitel se zdá být v kondici, nezaměstnanost je nízká, ale už neklesá. Powell si pochvaloval situaci na trhu práce. Konkrétně se jedná o nárůst mezd u nízkopříjmových skupin, na trhu se uplatní také Afroameričané, kteří zaznamenávají nízkou nezaměstnanost.

Powell se ovšem vyhnul budoucí predikci měnové politiky, místo toho se věnoval historickému exkurzu v řádu 70 let.

Uvedl ovšem také, že podle něj se nyní jedná o „nový normál“ (velmi slavný ekonomický pojem – pozn. red.). Existují podle něj tři velké výzvy: nízká inflace, finanční rizika a to, jak FED může podpořit růst, když již nyní jsou úrokové sazby nízké.

To poslední je klíčový bod setkání v Jackson Hole. Právě zde mají totiž bankéři řešit, co dělat ve světě již tak nízkých úrokových sazeb, resp. zda sazby mají dopad na reálnou ekonomiku.

Powell varoval před dlouhodobou politikou nulových sazeb, ze které by bylo těžké odejít.

Powell má hodně starostí, píší FT. Investoři mu vyčítají styl, jakým komunikuje vývoj měnové politiky. Trump je na něj zase agresivní a obviňuje ho z toho, že jeho politika není dostatečně akomodativní.

Powell ovšem ve svém vystoupení uvedl, že současné období charakterizované nižší mírou inflace a pomalejším růstem je následkem dlouhodobých trendů. A FED s tím nic moc neudělá.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.