První deportační lety migrantů ze Spojeného království do Rwandy odletí nejpozději za dva měsíce

Britský premiér se snaží splnit svůj předvolební slib zastavit lodě, které nelegálně přivážejí migranty do Spojeného království.

“Už toho bylo dost,” tvrdí britský premiér Rishi Sunak a odhodlaně sděluje médiím, že na přepravu žadatelů o azyl jsou objednána komerční charterová letadla. Plán, o který v posledních dvou letech usilovali tři premiéři, zatím brzdila řada soudních rozhodnutí a hlasitý odpor zastánců migrantů, kteří tvrdí, že je nezákonný a nehumánní. Vládní Konzervativní strana chce totiž poslat část žadatelů o azyl do Rwandy jako odstrašující prostředek, který má migranty přesvědčit, že nestojí za to riskovat a překonávat kanál La Manche na děravých nafukovacích člunech. Sunak dne 22. dubna přislíbil, že první deportační lety do Rwandy by mohly odletět již do 10-12 týdnů. Sunak to uvedl na tiskové konferenci, kde se obrátil přímo na veřejnost poté, co minulý týden slíbil, že parlament bude zasedat, dokud nebude legislativa schválena. Podle premiéra musí být ukončena patová situace ohledně klíčového politického slibu ještě před volbami, které se očekávají koncem tohoto roku. Britské sněmovny si zákon již značnou dobu přehazují jako horký brambor. Jeho návrh byl dva měsíce zablokován, přičemž lordi opakovaně navrhovali pozměňovací návrhy, které pak Dolní sněmovna zamítla. Lordi nemají pravomoc zákon zamítnout, musí však dát souhlas, aby se mohl stát zákonem.

Na otázku, kolik lidí by mělo být v příštích měsících na palubách letů do Afriky, předseda vlády odmítl poskytnout podrobnosti. “Jsme připraveni. Plány jsou připraveny a tyto lety se uskuteční, ať se děje, co se děje. Žádný zahraniční soud nám nezabrání v tom, abychom lety uskutečnili,” říká Sunak s odkazem na podzimní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který deportační lety zablokoval s odůvodněním, že vláda nemůže zaručit bezpečnost migrantů, které do Rwandy odešle. Po podpisu nové smlouvy s Rwandou, která má posílit ochranu migrantů, tak vláda navrhla novou legislativu, která prohlašuje Rwandu za bezpečnou zemi. Zákon však i nadále budí kritiku a vyhrocené emoce. Například Alex Carlile, nezávislý člen Sněmovny lordů, uvedl, že  jde o “špatně promyšlenou, špatně navrženou a nevhodnou” legislativu, která je “podle současného britského a mezinárodního práva nezákonná”. “Toto je podle mého názoru nejnevysvětlitelnější a nejnecitlivější den, jaký jsem za téměř 40 let v kterékoliv sněmovně zažil,” prohlásil pro média při jednání Sněmovny. “To, co Rishi Sunak žádá po parlamentu, je, aby řekl, že nepravda je pravda.”

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.