V Drážďanech jsou jedny z nejmodernějších továren na polovodiče

Společnosti Bosch, Globalfoundries, X-Fab a Infineon provozují v Drážďanech jedny z nejmodernějších továren na polovodiče na světě. V budoucnu budou v Sasku vyrábět také společnosti Jenoptik (plánováno od roku 2025) a TSMC (jako ESMC, očekává se od roku 2027).

Mikroelektronický průmysl má zásadní význam pro konkurenceschopnost evropských ekonomik a – vzhledem ke geopolitickým otřesům – v konečném důsledku také pro bezpečnost v Evropě. „Křemíkové Sasko“ (Silicon Saxony), největší evropské centrum mikroelektroniky, již vyrábí každý třetí čip vyrobený v EU, upozornilportál Sachsen.de.

V tzv. high-tech trojúhelníku Drážďany – Freiberg – Chemnitz působí přibližně 3 650 podniků se 76 000 zaměstnanci. Odvětví mikroelektroniky/informačních a komunikačních technologií se podílí 14 % na obratu saského průmyslu a 14 % na zahraničním obratu saského průmyslu.

Saský ministr hospodářství a práce Martin Dulig nedávno navštívil pět polovodičových společností, které spojují špičkovou kvalitu s odolností: Freiberger Compound Materials (Freiberg), Sachsen-Kälte (Drážďany), Infineon(Drážďany), Jenoptik Optical Systems (Drážďany) a Adenso (Moritzburg).

Naše společnost potřebuje čipy, aby zvládla výzvy současnosti: digitalizaci, energetickou transformaci, elektromobilitu, umělou inteligenci. Díky výzkumným institucím, výrobcům, softwarovým společnostem, dodavatelům a poskytovatelům služeb, které zde působí, pokrývá Silicon Saxony celý hodnotový řetězec mikroelektroniky, a má tak naprosto jedinečnou prodejní výhodu. Kromě toho je Sasko německou spolkovou zemí s nejvyšší hustotou výzkumu. Díky této úzké integraci průmyslu, špičkového výzkumu a vývoje má Svobodný stát výbornou pozici v Evropě i ve světě. Odborné znalosti ze Saska pomáhají EU postupně se zbavit vysoké závislosti na trzích USA a zejména Asie. Made in Saxony stabilizuje dodavatelské řetězce a zvyšuje odolnost Evropy jako celku vůči krizím,“ uvedl Martin Dulig.

Založení tchajwanské polovodičové skupiny TSMC v Drážďanech je dosud největší jednorázovou investicí ve Svobodném státě Sasko v celkové výši přibližně deseti miliard eur. Díky ní se „křemíkové Sasko“ stává jednou z pěti největších lokalit pro výrobu polovodičů na světě.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.