USA a Čína soupeří o čipy

Omezení vývozu technologií potřebných k výrobě nejmodernějších čipů ze strany USA přimělo Čínu k rozsáhlým investicím do rozvoje vlastního dodavatelského řetězce polovodičů.

Nejvyspělejší polovodiče – ty se stále menšími obvody – jsou motorem technologického rozvoje, a proto jsou naprosto strategické pro ekonomiku a bezpečnost. Zde je i nadále světový lídrem společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), která vyrábí 55 % vyspělých čipů na světě.

Eric Johnson, americký vedoucí pracovník japonské polovodičové společnosti JSR, uvedl, že očekává, že problémy s dodávkami v odvětví čipů budou přetrvávat i v roce 2023. Omezení vývozu technologií potřebných k výrobě nejmodernějších čipů ze strany USA přimělo Čínu k rozsáhlým investicím do rozvoje vlastního dodavatelského řetězce polovodičů.

Polovodiče, které jsou nezbytné pro výrobky od chytrých telefonů po pračky, se staly předmětem soupeření mezi Washingtonem a Pekingem. Americký prezident Joe Biden nedávno návštívil továrnu na výrobu čipů Samsung v Jižní Koreji a zdůraznil své přání zabezpečit dodavatelské řetězce polovodičů.

„Hon na čipy“ se ovšem netýká jen USA, i v Číně je po nich veliká poptávka.

Čína je největším světovým dovozcem čipů a v rámci iniciativy „Made in China 2025“, která požaduje do roku 2025 70procentní soběstačnost v nejdůležitějších součástkách pro kritické technologie, investuje velké prostředky do polovodičových iniciativ. V roce 2019 činilo financování technologického průmyslu nejméně 1,73 % HDP země – více než 248 miliard dolarů v nominální hodnotě, což v paritě kupní síly představuje 407 miliard dolarů.

Johnson však řekl, že „vývoj špičkových schopností trvá desetiletí a stojí spoustu peněz… Také uvedl, že celosvětové problémy s dodávkami čipů, které podkopaly světovou ekonomiku, se budou řešit až do příštího roku. „Chce to prostě čas, než se uvedou do provozu nové kapacity, a ty se začnou projevovat pravděpodobně až koncem letošního nebo příštího roku.“

Očekává, že bude obzvláště problematické uspokojit poptávku po polovodičích pro vozidla, protože se v nich používají méně vyspělé čipy, které jsou méně ziskové a přitahují méně investic.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.