USA versus Čína: Technologický nacionalismus pokračuje

Bidenova administrativa si chce ponechat některé užitečné aspekty Trumpovy politiky.

Loňský rok byl rokem, kdy americká vláda ochromila některé z čínských šampiónů v technologickém průmyslu, zejména telekomunikační gigant Huawei a čínské výrobce čipů, informoval Wall Street Journal v tištěném vydání z 19. ledna 2021.

Nelze očekávat, že Bidenova administrativa zruší hlavní kroky proti čínským technologickým společnostem, tvrdí demokratičtí poradci a čínští analytici.

To by mohlo znamenat zachování vývozních omezení pro čínské telekomunikační a čipové giganty a zároveň ponechat na soudech, aby zjistili zákonnost zákazu Trumpovy administrativy vůči společnostem TikTok a WeChat.

Zachování současného stavu by americkým úředníkům umožnilo zjistit, jak pobídnout americký technologický průmysl. Kongres nedávno přijal národní bezpečnostní legislativu, aby poskytl čipovým společnostem granty a finanční pobídky, které by podle zákonodárců mohly činit až 3 miliardy dolarů na jeden projekt.

Bidenovi poradci naznačili, že mají v úmyslu pokračovat v Trumpově administrativní snaze pobídnout americké společnosti k vývoji technologie 5G zařízení s otevřeným zdrojem, které by mohly konkurovat společnosti Huawei.

A sám nově zvolený prezident učinil z podpory americké výroby elektrických vozidel – dodavatelského řetězce, kterému v současné době dominuje Čína – ústřední bod své platformy. „Prioritou USA je zvýšit domácí výrobu polovodičů tak, aby byla méně závislá na potenciálně nestálých provozech v Asii,“ říká Dan Wang, pekingský technologický analytik společnosti Gavekal Dragonomics. „Mezitím musí Čína přestavět značné části dodavatelského řetězce polovodičového softwaru a vybavení.“

Psali jsme:

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.