Čína a USA bojují o kontrolu nad technologií 5G

Nová bezdrátová technologie má mít významné dopady na využití internetového připojení.

Čína a USA soutěží o to, kdo bude dominovat trhu s technologií 5G. Společnosti se snaží urychlit testování nové generace mobilních sítí v boji o budoucnost bez kabelů, píše se ve Wall Street Journal (10/09/2018).

Předcházející vlny rozvoje komunikačních technologií byly pod taktovkou amerických a evropských firem. Éra 5G slibuje zásadní změnu v možnostech využití internetu a začíná bitva mezi USA a Čínou o dominantní postavení v této oblasti. V současnosti se jako o závod testuje bezdrátová technologie, která umožní až 100 x rychlejší internet ve srovnání se současným 4G standardem. Do soutěže zasahují také vlády a ta čínská se snaží vlastní firmy podporovat.

Nová technologie slibuje, píše se v článku dále, možnost řídit automobily nebo provádět operace na dálku, bude také schopna propojovat různé přístroje v rámci „internetu věcí“. Celkově by se měla omezit závislost na kabelech a také na Wi-Fi.

V čínské společnosti Huawei Technologies, která se vývoji 5G věnuje, se v červenci slavil úspěch ohledně technologie, která je pro fungování 5G zásadní. Jejím vynálezcem je turecký vědec Erdal Arikan. Vynález je považován za velký úspěch pro čínský technologický rozvoj.

Na vývoji technologie 5G se intenzívně pracuje také ve firmách v USA, například jde o firmy Verizon Lab a Nokia Corp. Předpokládá se, že společnostem, které budou vlastnit patenty k jednotlivým součástem celé technologie 5G, to přinese miliardové zisky. I ostatní firmy budou nuceny do rozvoje nových, s 5G kompatibilních, technologií, hlavně v zemích s vysokým standardem připojení, píše dále Wall Street Journal. Podle hlavního manažera čínské společnosti Huawei bude technologie 5G „nový začátek“. Podobné mínění má i jeho americký kolega, který zdůrazňuje „transformativní efekt“ nové technologie.

V některých oblastech této soutěže o budoucnost 5G má Čína náskok. Způsobuje to také státní kontrola nad ekonomikou a velký čínský trh, obé umožňuje společnostem jako je Huawei prodávat obrovský počet zařízení 5G a přitom získávat cenné zkušenosti.

V USA je tomu jinak, protože zde se stát vyhýbá zásahům do soukromého sektoru. Znamená to, že rozvoj technologie je spíše v rukou soukromých firem. Některé z nich si navíc stěžovaly, že současná celní politika Washingtonu navyšuje jejich náklady na rozvoj technologie 5G.

S první zapojením služby 5G se počítá během tohoto roku v několika městech USA, přestože sítě budou na novou komunikační technologii připraveny nejdříve v roce 2019. Současné regulační kroky obou vlád, té americké i té čínské, mají spojitost právě s 5G technologickým závodem.

Však také americká strana před časem označila společnost Huawei za „ohrožení národní bezpečnosti“, hned vedle další čínské korporace ZTE. Obě viní ze slídění za Američany, což obě společnosti odmítají. Pro Čínu je nicméně technologie 5G prioritou potom, co v minulosti nestačila západní konkurenci právě v oblasti komunikací (technologií 3G a 4G). Od roku 2015 Čína zvyšuje investice do mobilních sítí, což je důležitá podmínka pro fungování technologie 5G.

Rychlejší generace sítí se spoléhají na složitou technologii, která umožňuje bezdrátovým vlnám mnohem efektivnější využití. Plánuje se využití vysokofrekvenčních vln, které si umí poradit s přenosem většího počtu dat. 5G se bude spoléhat na seskupení antén a na decentralizovaná datová úložiště, která budou blíže zákazníkům i firmám. To bude od firem vyžadovat investice do infrastruktury.

Úspěch Číny v technologii 5G bude také záviset na stanovení technických standardů, které bude ostatní svět následovat, a na placení patentů a licencí za užití. Číně v tomto ohledu a ve srovnání s USA prospěl koordinovaný přístup. V případě USA je podpora státu mnohem menší, týkala se například akademického výzkumu, zatímco projekt vládou realizované národní komunikační sítě byl odmítnut. Odborníci tvrdí, že USA jsou nyní v oblasti vývoje 5G technologií fakticky pozadu. A pro Čínu se jedná o důležitý strategický projekt, protože představuje bránu k dalším moderním technologiím typu 6G či 7G, uzavírá článek.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.