Příliš vysoké sázky. USA se snaží zastavit modernizaci Číny

Součástí americké strategie vůči Číně je poškodit čínské plány na restrukturalizaci a modernizaci ekonomiky. V tom se čínská hra liší od ostatních Trumpových obchodních útoků.

V Trumpově obchodní válce, píše Christopher Scott pro Asia Times, jde o zničení ekonomických plánů Pekingu. 

Trumpova administrativa pokračuje v plnění slibů z kampaně a vyostřuje boj s Pekingem. Jenže tento čínský gamble se cly, je zcela jiná hra, než ostatní obchodní akce, myslí si Scott.

Hrozba cel na ocel a hliník urychlila obchodní vyjednávání s blízkými spojenci, jako je Jižní Korea. Dosáhla dohody k uvolnění napětí a usmíření amerického prezidenta s lepšími podmínkami u již existující bilaterální dohody. Očekává se – optimisticky – že to stejně se stane u NAFTA poté, co Mexiko a Kanada získaly podmíněné výjimky z těchto cel.

Jenže navržená cla na čínské produkty by byly pro globální ekonomiku mnohem nebezpečnější, píše Scott. Jde o 50 mld. dolarů ročně, především u výrobků náročných na duševní vlastnictví. To znamená, že jde o snahu zničit klíčový prvek, kterým chce Peking restrukturalizovat svou ekonomiku.

Jedná se o produkty, které mají mít prospěch z čínské průmyslové politiky, včetně „Made in China 2025.“ Investiční banka Natixis uvedla, že více než dvě třetiny výrobků v seznamu jsou ve strategii Made in China 2025, které směřují k tomu, aby Čína stoupala na žebříčku ekonomické hodnoty tím, že bude investovat do strategických technologií. Čínský plán stát se dominantním aktérem v odvětvích jako jsou polovodiče, nebo umělá inteligence je přesně srdce vize lídrů Pekingu.

Proto, uvádí banka Natixis, je Čína ochotná k tvrdému zásahu, i kdyby měla riskovat domácí škody.

Druhé kolo odvety ukazuje, že Čína se dostala k opatření, které mohou poškodit ji samotnou, nebo obě dvě strany. Jde o to, tvrdí Natixis, že v sázce je hrozně moc. Je to čínská schopnost konkurovat USA tím, jak se bude posouvat vzhůru po technologickém žebříčku. Odvetná opatření Číny jsou směřována do odvětví, která se nacházejí ve státech, kde měl Trump podporu. Ale, uvádí Natixis, hlavně se dotknou Číny samotné. U produktů jako jsou dopravní prostředky, turbíny, letadla, polyester a další, které zahrnuje Čína v návrhu odvety. Potom jsou čínské výrobky jen malou části amerických exportů, ale američtí dodavatelé jsou velkou částí čínských importů. Pokud ovšem jde o sóju, obě dvě strany budou poškozeny, i když cílem je Trumpova politická základna.

Zpráva nicméně konstatuje, že cla zatím nedosáhla úrovně, která by čínskou ekonomiku mohla systematicky poškodit. Vzhledem k domácím příjmů, říká Natixis, je čínská ekonomika dostatečně odolná, ale i tak je obchodní válka na úrovni sektorů pro Čínu poškozující.

Navíc je potřeba říci, že čínské exporty do USA za posledních několik dekád jako podíl celkového exportu velmi klesly, viz graf:

Čínské exporty do USA v % z celku

 

Dvě největší ekonomiky světa směřují ke konfliktu, který může vyvolat vlnobití po celé zeměkouli a není jasné, jak z toho chce každá strana vycouvat. Trumpova administrativa mění směr rychle, ale jak dlouho Trump vydrží útok titulků se zprávami o ztrátách na burze?

Pekingu se nepodařilo dosáhnout dohody s Trumpovou administrativou, což zdůrazňuje, jak je zásadní stát se dominantním aktérem v high-tech odvětvích. Proto ta ochota k tvrdé odvetě, která bude mít i domácí následky. Když je tolik v sázce, pak Peking může risknout krátkodobou bolest a otestovat Trumpovo odhodlání.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.