Hněv obětí teroristického útoku v Nice: spravedlnost není

Odvolací proces pro útok v Nice z roku 2016 začal toto pondělí 22. dubna. Některé oběti stále čekají na odškodnění garančním fondem a viní ho z nečinnosti a netransparentnosti.

V pondělí 22. dubna byl zahájen odvolací proces ve věci obětí děsivého teroristického činu – atentátu v Nice, který si 14. července 2016 vyžádal 86 mrtvých a 434 zraněných. Do davu lidí oslavujících na slavné Promenade des Anglais státní svátek dobytí Bastily a dívajících se na ohňostroj najel těžký nákladní vůz. Pachatel útoku Mohamed Lahouaiej-Bouhlel byl zastřelen policisty bezprostředně po útoku Pařížský soud uznal vinnými i řidičovy přátele Chokriho Chafrouda a Mohameda Ghraieba, a to z účasti na zločinné teroristické operaci. V prvoinstančním procesu byli 48letý Francouz a Tunisan Mohamed Ghraieb a 44letý Tunisan Chokri Chafroud, jediní dva z osmi obžalovaných, kteří se odvolali, odsouzeni k 18 letům odnětí svobody (z možných 20 let) za účast na zločinném teroristickém spolčení. Třetí muž, Ramzi Arefa, obviněný z pomoci Lahouaiej-Bouhlelovi získat zbraň, byl rovněž shledán vinným a dostal 12 let vězení.

Proces, ve kterém si postižení občané stěžují za přístup francouzského státu, byl nyní zahájen před zvláštním porotním soudem v Paříži. Oběti útoku se pak v médiích rozhořčují, že namísto, aby měli klid a zajištění, odškodnění ze strany garančního fondu ani po letech nepřichází a postižení jsou nuceni stále čekat na peníze. „Jejich cílem je dávat co nejméně,“ popisují někteří fungování garančního fondu. Při jeho vzniku se odhadovalo, že celkové odškodnění bude činit 300 milionů eur. Garanční fond je financován z poplatků za pojištění majetku ve Francii. Oběti si však stěžují na částečné nebo neexistující odškodnění, minimalizace jejich škod či dokonce neprůhlednost jeho fungování. “Nyní jsem invalidní, automaticky v důchodu a byla jsem označena za uzurpátorku a stále nejsem odškodněna,” říká, plna emocí, Nadège, oběť útoku, pro francouzská média a vypráví o těžkostech, kterými si musela projít při procesu získávání odškodnění. „Byla jsem týrána, byla jsem poslána k odbornému dětskému lékaři, byla jsem nucena sedět na dětských židličkách… Je mi 65 let, je to ostudné, nemělo by to existovat. Stydím se za to, že jsem Francouz, je mi z toho na zvracení, protože neexistuje spravedlnost.“ Z garančního fondu bylo dosud odškodněno pouze 74 % obětí útoku, průběh poskytování pomoci nebyl dosud u soudu zkoumán. Celkem bylo 2 667 obětem vyplaceno 110 milionů eur, kdy právě tato finanční částka by měla být nyní přezkoumána v rámci soudního řízení.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.