Emmanuel Macron chce radikálně změnit francouzský parlament

Zpráva dne: Prezident Macron plánuje změnit politický systém Francie, zjednodušit legislativní proces a také snížit počet poslanců a senátorů. 

Emmanuel Macron chce zmenšit počet poslanců, a zjednodušit procedury, uvedly noviny Financial Times

Prezident Macron načrtnul plány, jak pozměnit francouzský parlament, včetně snížení počtu křesl o 30 %. Premiér Philippe také řekl, že vláda chce urychlit legislativní proces, zjednodušit parlamentní procedury a zkrátit čas na debatu. Reforma by měla projít příští rok. Pro malé strany by se zvýšila jejich reprezentace a sice částečným použitím poměrného systému, plánovaného již na rok 2022. Tehdy se budou konat nové volby.

Premiér Philippe uvedl, že návrhy oživí politický a parlamentní život. Macron akcí navazuje na svůj slib z volební kampaně. Snížení křesel o třetinu je také spojeno s přísnější kontrolou výdajů poslanců, což se zase týká skandálu bývalého nadějného prezidentského kandidáta pravice Fillona.

Mezi největší kritiky návrhu patří předseda Senátu, který ovládá pravicová Republikánská strana. Vláda nicméně udělala několik menších ústupků, aby Senát získala na svou stranu a vyhnula se referendu o ústavních změnách.

Například starostové malých měst s méně než 9000 obyvateli se mohou ucházet o znovuzvolení i opakovaně.

V Národním shromáždění by se dle reformy změnil počet křesl z 577 na 404, v Senátu pak z 348 na 243. Schvalování rozpočtu by se zkrátilo na 50 dnů. Zvolení úředníci by nemohli kandidovat více než třikrát, právě s výjimkou starostů malých obcí.

Změna jsou součástí řady reforem, kterými chce Macron zatřást ukotvenými stranami a institucemi, které považuje za příliš konzervativní. Své vítězství v prezidentských volbách si pojistil tím, že má v parlamentu velkou většinu. Také řekl, že chce změnit konstelaci politických stran na evropské úrovni.

Macron chce reformou ukázat, že ani politici nejsou před reformami chráněni. Říká, ano, reformuji železnice a penze, ale také politiku. Politici jsou vnímáni jako privilegovaná elita, což on si uvědomuje, říká politolog Cautrés.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.