Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska

Navzdory přátelství Ruska s Čínou nejsou čínské banky připraveny jít do plné konfrontace se Západem.

Největší čínská banka ICBC, stejně jako China Citic Bank, Industrial Bank a Bank of Taizhou přestaly přijímat platby v jüanech z Ruska, uvedl zdroj ruského listu Izvestija. Informaci potvrdil generální ředitel obchodní rady při Ruské obchodní a průmyslové komoře Alexej Jegarmin.

Na konci února přestaly realizovat transakce s Ruskem banky ICBC, China Construction Bank (CCB) a Bank of China. Problémy s platbami z Ruska do Číny se podle informací novin prudce zhoršily na konci března. Zhruba 80 % transakcí selhalo a vrátily se zpět. Zároveň se seznam čínských finančních institucí, které přestaly přijímat jüany z Ruska, rozšířil o čtyři výše jmenované.

Zvláště komplikovaným se v současnosti stalo finanční vypořádání plateb za průmyslové zboží z Číny, transakce za běžné spotřební zboží i nadále procházejí normálně.

Potíže se nejprve týkaly velkých čínských bank, malé čínské finanční organizace s Ruskem spolupracovaly bez problémů. Podle jednoho z oslovených ruských expertů Alexeje Razumovského (Impaya Rus) však nyní příklad velkých bank následují i malé čínské ústavy.

Navzdory přátelství Ruska s Čínou nejsou banky ČLR připraveny jít do plné konfrontace se západními zeměmi a reagují tímto způsobem na hrozbu sekundárních sankcí.

Nicméně trh se již začal přeorganizovávat na provádění transakcí prostřednictvím třetích zemí a platebních agentů. Z Ruska jdou například platby v rublech do spřáteleného státu, a místní firmy, které nemají vazby na Rusko, pak platby přeposílají do Číny v jüanech.

Obchodní bilance mezi USA a Čínou je mnohem větší než mezi Ruskem a Čínou, a proto banky a státní podniky rizikové transakce s Ruskem odmítají.

Kromě Číny mělo Rusko potíže s vypořádáním i s Tureckem a Spojenými arabskými emiráty, platby z Ruska do Kazachstánu se začaly zpožďovat o dva až tři týdny, uvádějí ruské noviny. Rusko západní sankce odsuzuje a považuje je za nezákonné.

Další informace zde (v ruštině)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.