Poslanci schválili opatření na podporu obchodu s Ukrajinou a ochranu zemědělců v EU

Evropský parlament v úterý schválil prodloužení dočasných opatření pro liberalizaci obchodu s Ukrajinou a zároveň ochranu zemědělců v EU.

Poslanci podpořili prodloužení pozastavení dovozních cel a kvót na ukrajinské zemědělské produkty o další rok, tedy do 5. června 2025, aby podpořili zemi během pokračující brutální válečné agrese Ruska.

Podle nového nařízení může Komise přijmout rychlá opatření a zavést opatření, která považuje za nezbytná, pokud dojde k významnému narušení trhu EU nebo trhů jednoho či více členských států EU v důsledku dovozu z Ukrajiny (např. pšenice). V rámci posílených ochranných opatření na ochranu zemědělců v EU může Komise spustit záchrannou brzdu pro zvláště citlivé zemědělské produkty, konkrétně drůbež, vejce, cukr, oves, kroupy, kukuřici a med. Pokud dovoz těchto produktů překročí průměrný objem dovozu zaznamenaný v druhé polovině roku 2021 a v celém roce 2022 a 2023, mohou být cla opět zavedena.

Redakčně zkráceno. Celou zprávu najdete na tomto odkaze:

https://www.europarl.europa.eu/news/cs/press-room/20240419IPR20577/ep-schvalil-opatreni-na-podporu-obchodu-s-ukrajinou-a-ochranu-zemedelcu-v-eu

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.