Neshody by neměly dominovat čínsko-americkým vztahům

Čínská strana před zahájením návštěvy amerického šéfdiplomata odmítla konfrontaci s USA.

Čínské ministerstvo zahraničí vydalo těsně před zahájením návštěvy amerického ministra zahraničí Anthony Blinkena v zemi oficiální prohlášení, které naznačilo celkem pět principů přístupu čínské strany k samotnému jednání a také ke Spojeným státům. Blinken zahájil návštěvu Číny ve středu.

Prohlášení hovoří o následujících pěti bodech:

Za prvé je třeba vyjasnit si vzájemně správné vnímání – to, zda jsou Čína a Spojené státy soupeři nebo partneři, je zásadní otázka. Při jejím posuzování by se neměly dělat katastrofální chyby. Čína a Spojené státy by neměly přerušit své vazby nebo se k sobě obrátit zády, natož sklouznout ke konfliktu či konfrontaci.

Za druhé, mělo by dojít k posílení dialogu.  Americká strana by si měla uvědomit, že nemůže usilovat o komunikaci jen pro komunikaci; neměla by říkat jednu věc a dělat opak; a neměla by si dělat iluze, že může s Čínou jednat z tzv. pozice síly.

Zatřetí, čínská strana chce obrátit pozornost na účinné řešení sporů. Mezi Čínou a Spojenými státy existují a budou existovat neshody. Neshody by však neměly dominovat čínsko-americkým vztahům.

Za čtvrté, dokument akcentuje podporu vzájemně výhodné spolupráce. V posledních měsících obě strany dosáhly určitého pokroku v oblasti boje proti drogám, prosazování práva, vědy a technologií, umělé inteligence, zemědělství, zdravotnictví a změny klimatu.

Za páté vidí Čína jako prioritu spolupráci při plnění povinností velmocí.  Jako stálí členové Rady bezpečnosti OSN mají Čína a USA zvláštní odpovědnost za zajištění mezinárodního míru a bezpečnosti. Na Blízkém východě, na Ukrajině, na Korejském poloostrově a v dalších horkých oblastech  se Čína bude snažit hrát konstruktivní roli odpovědné mocnosti.

Další informace v angličtině zde.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.