Čína vyzývá Japonsko, aby odstranilo omezení vývozu čipů a zachovalo volný obchod

Nová pravidla vývozu by se mohla vztahovat na zařízení pro výrobu polovodičů starší generace.

Čínský polovodičový průmysl se obává, že japonská omezení vývozu klíčových zařízení pro výrobu čipů budou tak rozsáhlá, že hrozí, že zasáhnou jeho výrobu méně kvalitního křemíku, který se používá ve všem od automobilů až po pračky.

Tokio uvedlo, že hodlá od července zavést omezení vývozu 23 typů klíčových zařízení pro výrobu čipů, protože se připojuje k USA a Nizozemsku při zavádění rozsáhlých kontrol vývozu, které by mohly omezit přístup Číny ke špičkovým čipům.

Vedoucí pracovníci čínského průmyslu, kteří prozkoumali zamýšlená pravidla, však tvrdí, že by mohla jít potenciálně ještě dále než USA a omezit čínskou schopnost vyrábět polovodiče.

„Japonské kontroly vývozu budou pro Čínu znepokojivější než loňské sankce Washingtonu,“ uvedl jeden z vedoucích pracovníků čínské továrny na výrobu čipů, který si nepřál být jmenován.

Čína se důrazně staví proti opatřením japonské vlády v oblasti kontroly vývozu, uvedl mluvčí Čínského ministerstva obchodu (MOFCOM) v prohlášení.

Během období veřejných konzultací k navrhovaným opatřením Japonska předložil čínský průmysl připomínky a řada průmyslových sdružení vydala veřejná prohlášení, v nichž se proti tomuto kroku postavila.

Dne 28. dubna vydalo Čínské sdružení polovodičového průmyslu (CSIA) prohlášení, v němž se ostře postavilo proti opatřením Japonska na kontrolu vývozu. Uvedlo, že polovodičový průmysl v Číně a Japonsku je vzájemně závislý a vzájemně se posiluje.

Čína má výhody v oblasti výchozích surovin, součástek a obalů a jako největší trh s polovodiči disponuje bohatými scénáři použití polovodičových výrobků. Japonsko je lepší v oblasti polovodičových zařízení, materiálů, některých polovodičových výrobků a integrace hardwaru.

V případě, že se japonská vláda rozhodne ohrozit dobře zavedené vztahy spolupráce mezi čínským a japonským polovodičovým průmyslem, je CSIA odhodlána chránit legitimní práva a zájmy svých 900 členů a vyzve čínskou vládu k přijetí rozhodných protiopatření, uvedla CSIA.

Mluvčí MOFCOM uvedl, že Japonsko bohužel nereagovalo na rozumné požadavky průmyslu, což vážně poškodí zájmy čínských i japonských společností. Navíc to vážně poznamená hospodářskou a obchodní spolupráci mezi oběma zeměmi, naruší celosvětovou strukturu polovodičového průmyslu a ovlivní bezpečnost a stabilitu průmyslu a dodavatelských řetězců.

Japonský krok byl zjevně učiněn v koordinaci s americkým zásahem proti čínskému polovodičovému průmyslu, míní Ma Jihua, zkušený pozorovatel v oboru.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.