Bidenova administrativa omezuje přístup Číny k čipovým technologiím

Nebezpečný střet mezi dvěma hlavními světovými velmocemi se stále více odehrává v technologické oblasti.

Bidenova administrativa v pátek oznámila nová rozsáhlá omezení prodeje polovodičových technologií do Číny, jejichž cílem je omezit přístup Pekingu ke kritickým technologiím.

Cílem balíčku omezení, který zveřejnilo ministerstvo obchodu, je z velké části zpomalit pokrok čínských vojenských programů, které mimo jiné využívají superpočítače k modelování jaderných výbuchů, navádění hypersonických zbraní a vytváření pokročilých sítí pro sledování disidentů a menšin.

Technologičtí experti uvedli, že pravidla zřejmě zavádějí nejširší kontroly vývozu vydané za posledních deset let. Nová pravidla jsou sice podobná zásahu Trumpovy administrativy proti telekomunikačnímu gigantu Huawei, ale mají mnohem širší rozsah a dopad na desítky čínských firem. A na rozdíl od přístupu Trumpovy administrativy – který byl vnímán jako agresivní, ale roztříštěný – pravidla zřejmě zavádějí komplexnější politiku, která zastaví vývoz špičkových technologií celé řadě čínských technologických společností a odřízne rodící se schopnost Číny vyrábět pokročilé čipy sama.

Liu Pengyu, mluvčí čínského velvyslanectví ve Washingtonu, uvedl, že se Spojené státy snaží „využít své technologické zdatnosti jako výhody k tomu, aby brzdily a potlačovaly rozvoj rozvíjejících se trhů a rozvojových zemí“. „Spojené státy pravděpodobně doufají, že Čína a zbytek rozvojového světa zůstanou navždy na spodním konci průmyslového řetězce,“ dodal.

Čínský polovodičový průmysl se snaží zvýšit soběstačnost

Někteří vedoucí představitelé průmyslu a analytici tvrdí, že odříznutí Číny od zahraničních čipů urychlí snahu Pekingu o jejich vlastní vývoj. Např. web TechInsight tvrdí, že největší výrobce čipů v Číně, společnost Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), dosáhne 7nm technologie bez přístupu k západnímu vybavení a technologiím.

Podle Scotta Fostera z portálu Asia Times je americká vláda v procesu vytváření konkurenta, kterého nebude schopna kontrolovat, a zároveň nutí americké společnosti opustit obrovský trh, který až dosud podporoval jejich prodeje, zisky, úspory z rozsahu a ceny akcií. Geopolitika převážila nad dřívější oddaností Ameriky otevřeným trhům a situace se pravděpodobně v dohledné době nezmění, dokud budou převládat současné politické struktury a mentalita.

Pro Čínu to znamená zdvojnásobit průmyslovou politiku zaměřenou na rozvoj pokročilých technologií. Polovodiče jsou čínskou technologickou slabinou a právě na ně se Peking zaměří, dokud se mu nepodaří vyřešit problém amerického vměšování a sankcí. Stejně jako ve Spojených státech bude ekonomická efektivita ustupovat do jisté míry do pozadí vojenským záležitostem a otázkám národní bezpečnosti.

V Číně existuje velký rozdíl mezi spotřebou a výrobou čipů, což znamená, že míra soběstačnosti v oblasti čipů je nízká. V roce 2021 činila velikost čínského trhu s polovodiči přibližně 186,5 miliardy dolarů, z čehož byly v Číně vyrobeny čipy v hodnotě pouze 31,2 miliardy dolarů, a to jak zahraničními, tak domácími společnostmi – míra soběstačnosti činila 16,7 %. Kromě toho byly čipy v hodnotě pouze 12,3 miliardy dolarů vyrobeny společnostmi se sídlem v Číně, což představuje pouhých 6,6 % domácí spotřeby. Pro dosažení cíle stanoveného iniciativou „Made in China 2025“ je třeba do roku 2030 dosáhnout 75% míry soběstačnosti.

Lidské zdroje a „čínská“ trpělivost

Čína má největší počet doktorandů STEM (science, technology, engineering, mathematics – věda, technologie, inženýrství, matematika) na světě. Najímá také zahraniční inženýry a manažery se zkušenostmi s výrobou pokročilých čipů: 10 % tchajwanských inženýrů zabývajících se čipy se přestěhovalo do Číny. Země také uskutečnila mnoho strategických investic, fúzí a akvizic v oblasti výroby pokročilých čipů.

Trpělivá Čína by nakonec mohla vyvinout polovodičovou technologii ve vlastní režii, a to navzdory nákladům. Tento přístup se Číně osvědčil v oblasti jaderných a vesmírných technologií, umělé inteligence, kvantové výpočetní techniky a pokročilých zbraní a hypersonických letounů – a mohl by se znovu osvědčit v případě polovodičů. Jediné, co by kontroly vývozu mohly způsobit, je zpomalení čínské cesty k výrobě vlastních vyspělých čipů.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.