Tchaj-wan dominuje světovým dodávkám počítačových čipů – není divu, že se USA obávají

V posledních letech se autonomie Tchaj-wanu stala pro USA důležitým geopolitickým zájmem kvůli dominantnímu postavení ostrova na trhu výroby polovodičů.

Jedním z aspektů cesty Nancy Pelosiové na Tchaj-wan, který byl do značné míry přehlížen, je její setkání s Markem Luiem, předsedou společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSMC), upozornila ve svém článku pro The Conversation Maria Ryanová. Cesta Pelosiové se časově shodovala s úsilím USA přesvědčit TSMC – největšího světového výrobce čipů, na němž jsou Spojené státy silně závislé –, aby si v USA zřídil výrobní základnu a přestal vyrábět pokročilé čipy pro čínské společnosti.

Podpora Spojených států Tchaj-wanu byla v minulosti založena na odporu Washingtonu vůči komunistické vládě v Pekingu a na odporu Tchaj-wanu vůči pohlcení Čínou. V posledních letech se však autonomie Tchaj-wanu stala pro USA důležitým geopolitickým zájmem kvůli dominantnímu postavení ostrova na trhu výroby polovodičů.

Polovodiče – známé také jako počítačové čipy nebo jen čipy – jsou nedílnou součástí všech síťových zařízení, která se stala součástí našeho života. Mají také pokročilé vojenské využití.

Transformační superrychlý internet 5G umožňuje vznik světa propojených zařízení všeho druhu („internet věcí“ – Internet of Things) a nové generace síťových zbraní. S ohledem na to si američtí představitelé začali během Trumpovy vlády uvědomovat, že americké společnosti zabývající se konstrukcí polovodičů, jako je například Intel, jsou při výrobě svých produktů silně závislé na dodavatelských řetězcích se sídlem v Asii.

Zejména postavení Tchaj-wanu ve světě výroby polovodičů je něco jako postavení Saúdské Arábie v OPEC. TSMC má 53% podíl na celosvětovém trhu sléváren (továrny, které mají zakázky na výrobu čipů navržených v jiných zemích). Další tchajwanští výrobci si nárokují dalších 10 % trhu.

Zpráva Bidenovy administrativy „100-Day Supply Chain Review Report“ uvádí, že „Spojené státy jsou při výrobě špičkových čipů silně závislé na jediné společnosti – TSMC“. Skutečnost, že pouze TSMC a Samsung (Jižní Korea) mohou vyrábět nejmodernější polovodiče (o velikosti pěti nanometrů), „ohrožuje schopnost zásobovat současnou i budoucí národní bezpečnost a potřeby kritické infrastruktury [USA]“.

To znamená, že dlouhodobý cíl Číny sjednotit se s Tchaj-wanem nyní více ohrožuje zájmy USA. V Šanghajském komuniké z roku 1971 a v zákoně o vztazích s Tchaj-wanem z roku 1979 USA uznaly, že obyvatelé pevninské Číny i Tchaj-wanu věří, že existuje „jedna Čína“ a že k ní obě patří. Pro USA je však nepředstavitelné, že by se TSMC jednoho dne mohla nacházet na území kontrolovaném Pekingem.

Válka o technologie

Z tohoto důvodu se USA snaží přilákat společnost TSMC do USA, aby zvýšila domácí výrobní kapacitu čipů. V roce 2021 společnost s podporou Bidenovy administrativy zakoupila pozemek v Arizoně, na kterém chce vybudovat americkou slévárnu. Ta má být dokončena v roce 2024.

Americký Kongres nedávno schválil zákon „Chips and Science Act“, který poskytuje dotace ve výši 52 miliard dolarů na podporu výroby polovodičů v USA. Společnosti však získají finanční prostředky ze zákona o čipech pouze v případě, že se zaváží, že nebudou vyrábět pokročilé polovodiče pro čínské společnosti.

To znamená, že společnost TSMC a další společnosti si budou muset vybrat mezi podnikáním v Číně a v USA, protože náklady na výrobu v USA jsou bez vládních dotací považovány za příliš vysoké. To vše je součástí širší „technologické války“ mezi USA a Čínou, v níž se USA snaží omezit technologický rozvoj Číny a zabránit jí v tom, aby zaujala vedoucí postavení v oblasti technologií na celém světě.

V roce 2020 Trumpova administrativa uvalila na čínského technologického giganta Huawei tvrdé sankce, jejichž cílem bylo odříznout společnost od TSMC, na níž byla závislá při výrobě špičkových polovodičů potřebných pro její podnikání v oblasti infrastruktury 5G.

Společnost Huawei byla předním světovým dodavatelem zařízení pro sítě 5G, ale USA se obávaly, že její čínský původ představuje bezpečnostní riziko (i když toto tvrzení bylo zpochybněno). Sankce jsou stále v platnosti, protože republikáni i demokraté chtějí zabránit dalším zemím v používání zařízení 5G od společnosti Huawei.

Britská vláda původně rozhodla, že v některých částech britské sítě 5G bude používat zařízení Huawei. Sankce Trumpovy administrativy donutily Londýn toto rozhodnutí změnit.

Zdá se, že klíčovým cílem USA je ukončit závislost na dodavatelských řetězcích v Číně nebo na Tchaj-wanu v oblasti „nových a základních technologií“, což zahrnuje pokročilé polovodiče potřebné pro systémy 5G, ale v budoucnu může zahrnovat i další pokročilé technologie.

Cesta Pelosiové na Tchaj-wan se netýkala jen kritického místa Tchaj-wanu v „technologické válce“. Dominance jeho nejdůležitější společnosti však dodala ostrovu nový a kritický geopolitický význam, který pravděpodobně zvýší stávající napětí mezi USA a Čínou ohledně statusu ostrova. Zintenzivnilo to také úsilí USA o „přesídlení“ jejich dodavatelského řetězce polovodičů.

O autorce: Maria Ryanová (Její výzkumné zájmy se týkají především zahraniční politiky USA po skončení studené války, historie CIA a politiky zpravodajských služeb. Je autorkou knihy „Full Spectrum Dominance: Irregular Warfare and the War on Terror“. Ta zkoumá vývoj nových amerických schopností nepravidelného boje v „periferních“ oblastech „války proti teroru“ v subsaharské Africe, Gruzii a Kaspické pánvi a na Filipínách. V současné době pracuje na projektu financovaném Britskou akademií o „technologické válce“ mezi USA a Čínou.

Zdroj: The Conversation, „Taiwan dominates the world’s supply of computer chips – no wonder the US is worried“ (04.08.2022)

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.